YDÜ tarafından, ülkedeki sanatsal yaratıcılığı kitlelere ulaştırmak, kültürel kimliği uluslararası sanat ortamıyla paylaşmak ve toplumun sanatla bütünleşmesini sağlamak amacıyla kurulacağı belirtilen müze, KKTC’nin ilk modern sanat müzesi olma özelliğini taşıyacak. 

Törene Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Başbakan Tufan Erhürman, Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Cemal Özyiğit, Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, Cumhuriyet Meclisi Başkan Yardımcısı Zorlu Töre, bazı milletvekilleri, Yakın Doğu Üniversitesi (YDÜ) Kurucu Rektörü Dr. Suat Günsel, YDÜ Mütevelli Heyeti Başkanı Doç. Dr. İrfan Suat Günsel, YDÜ Rektörü Prof. Dr. Ümit Hassan, akademisyenler, sanatçılar ve davetliler katıldı. 

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan törende, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Başbakan Tufan Erhürman, Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Cemal Özyiğit, YDÜ Mütevelli Heyeti Başkanı Doç. Dr. İrfan Suat Günsel, YDÜ Rektörü Prof. Dr. Ümit Hassan, Gagavuzya Cumhurbaşkanı Yardımcısı Vitali Vlah ve TÜRKSOY Genel Sekreteri Prof. Düsen Kaseinov konuşma yaptı. 

Türkiye Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un mesajının okunduğu temel atma töreninde, konuşmaların ardından projeye destek olanlara plaket takdim edildi

 

BAŞBAKAN ERHÜRMAN: “EKONOMİK VE SOSYAL KALKINMA BİR ARADA GÖTÜRÜLMELİ”

Başbakan Tufan Erhürman, ülkede bir modern sanat müzesi açılması hayalinin onlarca yıldan beri kurulduğunu, bugün bu hayalin temel atma töreninin gerçekleşiyor olmasından memnuniyet duyduğunu söyledi.

Halkın sosyal ve ekonomik kalkınmasını sağlama hedefi doğrultusunda çalıştıklarını, ekonomik kalkınma boyutunun bugünlerde sancılı bir evreden geçtiğini, böyle dönemlerin de yaşanabildiğini söylen Başbakan Erhürman, ekonomik ve sosyal kalkınmanın bir arada götürülmesinin önemine vurgu yaptı.

Başbakan Erhürman, Kıbrıs Türk toplumunun ekonomik kalkınmayı sağlama yönünde çaba sarf etmeye devam edeceğini, kültür, sanat, bilim alanlarında da hızla ileriye doğru atılım gerçekleştirmek zorunda olduğunu kaydetti.

Kıbrıs Türk toplumunun Kıbrıs sorununun çözülmesi için çok uğraştığını dile getiren Erhürman, çözümün olmadığı şimdiki durumda uluslararası alanında görünür olmanın önemine işaret etti.

Başbakan, sanat, spor, bilim, kültür alanında sağlanan başarılar ile görünür olmanın mümkün olduğunun görüldüğünü kaydetti.

Başbakan Erhürman, temel atma töreninin, Kıbrıs Türk halkının uluslararası alanda görünümünü artırma açısından önemli bir adım olduğunu söyledi.