Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’den Anamur Barajı’ndan KKTC Geçitköy Barajı’na akıtılan sudan Güney Kıbrıs’a  da talep etmesi durumunda verebileceklerini söyledi.

 

KKTC’nin Anadolu’dan gelen suyla Akdeniz’in  güzel adasının can suyuna kavuştuğunu vurgulan Erdoğan, projeyle Kıbrıs Türk halkının 50 yıllık içme ve kullanma suyu ihtiyacının karşılanacağını kaydetti.

 

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Geçitköy Barajı açılışında yaptığı konuşmada, “Güneydekiler , ‘biz de bu sudan istifade etmek istiyoruz’ derlerse adını barış suyu koyar onlara da buradan su veririz. Çünkü bizim için aslolan insandır, insan” dedi.

 

“KARDEŞLİĞİMİZ İLELEBET SÜRECEK”

 

Erdoğan,  su sayesinde zirai tarım yapılabilecek olmasıyla ekonominin de canlanacağını ve KKTC’nin bölgede çekim merkezi haline geleceğini ifade etti.

 

Erdoğan, “Anavatan Türkiye olarak  Kıbrıs’taki kardeşlerimizle ebedi kardeşliğimizi ve dayanışma ruhumuzu  asla akamete uğratmadan ilelebet sürdüreceğiz” dedi.

 

Erdoğan Kıbrıs Türk halkının uğradıkları mağduriyetlerin giderilerek dünyada hak ettiği yeri alması için  çabaları yoğun şekilde sürdürdüklerini, bu hafta içinde ABD Başkanı Barack Obama ile görüşmesinde ve Brüksel’de ülke liderleriyle görüşmelerinde Kıbrıs’ı konuştuğunu anlattı.

 

“MÜCADELE HEDEFE ULAŞACAK”

 

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Gerek sizlerin burada masada verdiğiniz mücadele, gerek  bizlerin uluslararası  alanda verdiğimiz  mücadele ile er veya geç hedefe adil bir şekilde ulaşacağız” dedi.

 

Erdoğan, yarım asırdır süren Kıbrıs sorununun çözümü konusunda Türk tarafının samimi olduğunu ve her zaman bir adım önde olduğunu belirterek, adada kalıcı adil ve sürdürülebilir barışı isteyenin her zaman Kıbrıslı Türkler olduğunu vurguladı.

 

“Kıbrıs sorununun Kıbrıs Türk tarafının  siyasi eşitliğini, meşru haklarını teminat  altına alacak şekilde kapsamlı çözüme kavuşturulmasını savunuyoruz” diyen Erdoğan, Kıbrıs’taki çözümün bölgede  ve geniş bir coğrafyada olumlu yansımaları olacağının altını çizdi.

 

Konuşmasında Rum kesimine de seslenen Erdoğan, “Temennim odur ki , adanın tamamının ihtiyacını karşılayabilecek bu sudan  adil ve kalıcı bir çözüm neticesinde tüm Kıbrıs yararlanabilsin. Anadolu’dan gelen bu suyla sadece Kıbrıs’ın toprakları değil  aynı zamanda  barış umudu da nasibini alsın...” dedi.

 

“HER TÜRLÜ DESTEĞİ VERMEYE DEVAM EDECEĞİZ”

 

Müzakere sürecinin arzulanan hedefe ulaşması için çalışmaya devam edeceklerini söyleyen Erdoğan,  süreçte meydana gelen gelişmelerden bağımsız olarak  Kıbrıs Türk halkının daha müreffeh bir geleceğe yol alabilmesi için her türlü desteği vermeye devam edeceklerini kaydetti.

 

Birlikte hareket ederek,  KKTC’nin ekonomik olarak daha müreffeh bir yapıya kavuşturulabileceğine inanç belirten Erdoğan, son dönemde bu bağlamda kararlı politika izlenerek önemli gelişmeler sağlandığını, ekonominin güçlendiğini ve refah seviyesinin arttığını kaydetti.

 

Erdoğan, “ Sağlıklı, sürdürülebilir ve   rekabet edilebilir bir yapı çözüme ulaşılsın veya ulaşılmasın  Kıbrıs Türk halkının geleceğinin en önemli teminatı olacaktır” dedi.

 

Erdoğan Kıbrıs Türk halkının bugünlere birlik ve beraberlik içinde milli değerlerine sahip çıkarak geldiğini, birlikte aşılamayacak engel olmadığını kaydetti.

 

“VERDİĞİMİZ SÖZÜN HAKLI GURURU”

 

Erdoğan, 7 Mart 2011’de temelleri atılan KKTC Su Temin Projesi’nin her aşamasını başından sona takip ettiğini, karşılaşılan sorunlarla yakından ilgilendiğini belirterek,  “Hamdolsun bugün verdiğimiz sözü yerine getirmenin  haklı gururunu yaşıyoruz” dedi.

 

Erdoğan,  bugün sadece bir baraj açmakla kalmadıklarını, on yıllardır ihtiyacı hissedilen, rüyası görülen bir hayali  gerçeğe dönüştürdüklerini söyledi.

 

Erdoğan, Kuzey Kıbrıs’ın verimli topraklarına Anavatan Türkiye’den  hayat suyu götürmenin bir çok siyasi liderin hayali olduğunu hatırlatarak, kuraklık nedeniyle sarıya dönen yeşil Ada’yı aslına döndürmenin bahtiyarlığını yaşadıklarını anlattı.

 

Türkiye’nin bir dönem  kendi sorunlarıyla uğraşmaktan  dost ve  kardeş ülkeler  ve akraba topluluklarla ilgilenemediğini anlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan 2002 yılından itibaren yurt içi ve yurt dışı yatırım hamlelerinden Kıbrıs Türk halkının da yararlanmasını arzu ettiklerini söyledi.

 

“GURUR VERİCİ ÖRNEK YATIRIM”

 

Erdoğan KKTC Su Temin Projesi’ne işaret ederek, “Neresinden  bakarsanız bakın bu eser gurur verici örnek bir yatırımdır. Eserlerle mi anılacağız, lafla mı? Eser, eser.... Mesele bu sözün anlam kazandığı en güzel örneklerden biri  burasıdır” dedi.

 

Türkiye’nin isterse  gerçekleştiremeyeceği hiçbir proje olamayacağını vurgulayan Erdoğan,  Türkiye’deki Marmaray ve Avrasya Tüneli projelerini buna örnek gösterdi. Erdoğan, “Burda da suyu Anamur’dan  buraya bağladık. Bu millet yapar” dedi.