Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, pandeminin kontrolü amacıyla tedbir alma ve tüzük yapma yetkisiyle kurallara uymayanlara uygulanacak yaptırımları düzenleyen “Bulaşıcı Hastalıklar Yasa Önerisi” gündemiyle olağanüstü toplandı.

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Teberrüken Uluçay başkanlığında toplanan genel kurul çalışmalarına, İdari, Kamu ve Sağlık İşleri Komite Başkanı Jale Refik Rogers’un yasa önerisine ilişkin raporu okumasıyla başladı.

"Zaafiyet ve iş bilmezlik”

Yasa önerisine ilişkin ilk sözü alan DP Genel Başkanı Fikri Ataoğlu, görüşülen yasanın önemli bir yasa olduğunu belirterek, “İlk günden gündeme gelmiş olması gerekiyordu.. Önceden uygulanmaya alınsaydı, daha iyi olurdu” dedi. Yasa üzerinde çalışan herkese teşekkür eden Ataoğlu, Pandemi Hastanesi’nin ne zaman tamamlanacağının bilinmediğine işaret etti. Ataoğlu, vaka artışları da dikkate alınınca, nüfusa göre yüksek bir oran olduğunu kaydetti.

Fikri Ataoğlu, vaka artışları karşısında hiçbir tedbir alınmayıp, planlama olmadığından “korkunç bir tablo”yla karşılaşıldığını savunarak, hükümetin kapanma veya başka ne gibi önlemler düşündüğünü sordu.

Salgından ötürü turizmin büyük zarar gördüğünden bu sektöre yönelik ne gibi önlemler alındığını merak ettiğini söyleyen Ataoğlu, Pandemi Hastanesi’nin bitiş tarihi ve personel durumunun da şimdiden belirlenmesi gerektiğini söyledi.

Devlete “sağlıkçı” diye istihdam edilenlerin gerçekten sağlık alanında çalışıp çalışmadığını soran Ataoğlu, “gönüllü sağlıkçı” çağrısının da devlet ciddiyetiyle bağdaşmadığını kaydetti. Ataoğlu, bu konuda devlete güvenin kaybedilmemesi için önceden planlama yapılması gerektiğini dile getirdi.

Hükümetin aldığı kararları sürekli değiştirmesinin “zaafiyet ve iş bilmezlik” olduğunu ifade eden Ataoğlu, ekonomide ise “üç maymunun oynandığını” ve iflasların görmezden gelindiğini belirterek, ekonomide gelinen son durumun hükümetin boynunda olduğunu kaydetti.

Eğitimde de fiyasko yaşandığı eleştirisinde bulunan Ataoğlu, özellikle yüksek eğitimde sıkıntılar yaşandığını söyledi.

Cumhurbaşkanlığı seçiminin 1 yıl ertelenmesi önerilerini hatırlatan Ataoğlu, 11 Ekim’de yapılacak seçime katılımın ne olabileceğinin araştırılıp, araştırılmadığını sordu. Ataoğlu, herkesin tek düşündüğünün sağlık olduğunu kaydetti.

Seçimle birlikte referandum olacağını ancak yaptıkları tespitlerde halkın bundan tam olarak haberi ve bilgisi olmadığını tespit ettiklerini ifade eden Ataoğlu, bu konuda gerekli adımların atılması gerektiğini söyledi.