Tahmis Derviş Efendi şuan Yeşil Hat üzerinde kalan Bandabulya'nın arkasındaki Ermu Sokak'ta yaşardı. 1917 yılında kahve içmeyi çok sevdiği için aktarlardan aldığı kahve çekirdeklerini evinde tavada kavurup, dibekte öğüterek hazırlayıp, öyle içmeye başlamıştı. Ermu Sokak'ı kahve kokusu kaplar, mahalleli Derviş Efendi'nin evinin kapısını çalar, kahve talep ederdi. Zaman içinde Ermu Sokak'ta bir dükkan açtı ve kavurup, öğüttüğü kahveyi isteyenlere satmaya başladı. İsmi Tahmis Derviş Efendi olarak anılmaya başladı. Tahmis eski Türkçe'de kuru kahveci anlamına gelirdi. 

"Tahmis Derviş Efendi'nin kahvesi"

Tahmis Derviş Efendi 1932 yılında vefat edince, işin başına oğlu Hasan Derviş geçti. Şirketler yasasının geçmesinden sonra üretilen kahve Hasan Derviş Özerlat Türk Kahvesi olarak kayıt edildi. Hasan Derviş Özerlat, Ermu Sokak'ta bulunan dükkanda üretimi geliştirdi. Kahveyi elektrikli makineler ile öğütmeye başladı. Öğütülen kahveyi parşömen kağıtlar kullanarak paketledi. 

"Ermu Sokak'tan Hürriyet Sokak’a"

1954-1955 yıllarında toplumlar arasında çıkan huzursuzluklar sonucunda Hasan Derviş Özerlat, Ermu Sokak'ta yer alan dükkanını, yine Lefkoşa Surlariçi'nde bulunan Hürriyet Sokak'a taşıdı. 1971 yılına kadar burada üretim yapmaya devam etti. Bu arada da Arasta'daki şimdiki dükkanın yerini satın aldı. 

"14 yaşında işletme sahibi"

Dede Hasan Derviş çok genç yaşta vefat edince, kahve üretimi ailenin tek oğlu olan Derviş Özerlat'a kaldı. 14 yaşında işin başına geçen Derviş'e, Fatma Teyzesi ve amcası destek oldu. Üretim 1980 yılında Arasta'da şimdiki yerine taşındı. Kahve kavurma, öğütme ve paketleme burada yapılmaya devam etti. Tek kavrulmuş, çifte kavrulmuş ve üçlü kavrulmuş çeşitleri üretilse de, pazarlama yeterince gelişmiş değildi. Dağıtım yerine, daha çok dükkandan satış gerçekleştiriliyordu. Derviş Özerlat eşiyle evlendikten sonra Arastada’ki dükkanlarında üretim yapmaya ve dükkanı işletmeye birlikte devam ettiler. 

"Üretim sanayi bölgesine taşındı"

1994-95 yıllarında satış iyice genişledi ve üretim mevcut yerinde yetersiz kaldı. Lefkoşa Sanayi Bölgesi'nde yer alındı ve 1 yıla yakın üretim tesisi ailenin evine taşındı. Bu arada sanayideki fabrika tamamlandı ve Arasta'da mevcut olan üretim yeri 'Cafe' haline dönüştürüldü. Şu an sanayi bölgesinde bulunan 600 ton kahve üretme kapasitesine sahip fabrikada, bir yılda 350 ton kahve tam otomatik makinelerle el değmeden üretiliyor.

"Aile işletmesine sahip çıkma sorumluluğu hissetti"

Derviş-İmren Özerlat çiftinin 3 kızıdan en küçüğü olan İlke Özerlat, İngiltere'de hukuk okudu. Çocukluğundan beri dükkanda ve fabrikada, yani işin içinde büyüyen İlke Özerlat, ülkeye geri döndüğünde bir buçuk yıl avukatlık yaptıktan sonra hayallerinin mesleğinin avukatlık olmadığını farketti. Ayrıca ablaları yurt dışında yaşamaktaydı ve adaya geri bir tek o dönmüştü. Üretime olan ilgisinin üzerine aile şirketine karşı olan sorumluluk da eklenince, İlke avukatlık mesleğini bir kenara koyup, aile şirketine dahil olmaya karar verdi. 

"Hahve çekirdeği toplayarak başladı"

2012 yılında aile şirketinde yerleri süpürerek ve yerden kahve çekirdeklerini toplayarak başladı İlke Özerlat. Annesi ve babası İlke'nin işin içine, işin hamallığını yaparak başlamasını istedi. İşin her etabında, her köşesine hakim olup, tecrübe edinmesinin yolunun bu olduğuna inanıyorlardı. 2012 yılında şirkette işe başlayan İlke, ayni zamanda da işletme üzerine lisans üstü master eğitimini tamamladı. 

"Şirkete enerji kattı"

İlke Özerlat'ın şirkete dahil olması ile şirkete genç bir enerji kaynağı geldi. Üretim ekipmanları geliştirildi. Aile için çocuklarından birinin şirkete ilgi duyup, sahip çıkması, yatırımlar için de daha kolay karar verebilme enerjisi verdi. İlke araştırmaları ile üretime katkı koymaya devam ediyor. 

"İngiltere'de Heritage ve Mosaic"

İlke ve İngiltere'de yaşayan ablası İley 3 yıl önce İngiltere'ye Özerlat Markası'nı ihraç etmeye karar verdiler. İlk etapta pazarda zorluklar yaşayan abla ve kardeş, İngilizlerin damak tadını hedefleyen, Kıbrıs'ta üretilen fakat iç piyasaya satılmayan ve sadece İngiltere'ye gönderilen Heritage ve Mosaic isminde iki yeni ürün üretmeye başladılar. Abla İley Özerlat ve eşi şu an İngiltere'de ÖZERLAT UK LTD.'in direktörlüğünü yapıyorlar. Türk Kahvesi kültürünü tam anlamıyla İngiltere'ye taşımak adına, yaptıkları incelemelerle İstanbul'dan bakır cezve ve özel Türk Kahvesi fincanlarını da ürünleri arasına eklediler. 

"5-6 yıl önce yerli kahveye vurgun"

Yerli halkın yurtdışından ithal edilen Türk Kahvelerini olan merağına bu kahvelerin ülke pazarına çok kolay girişinin de eklenmesiyle, yerli kahve üreticileri 5-6 yıl önce önemli bir vurgun yedi diye düşünüyor genç üretici İlke Özerlat. Yine de yakın geçmişte algı ve farkındalığın yeniden hakim olmaya başlamasıyla, yerli üretim ve ürünlerin desteklenmeye başlamasında artış yaşanmaya başladığına inanıyor. Ülkemiz insanı yerli ürünün desteklenmesi gerektiğini yeniden düşünmeye başlamış durumda, bu konuda en büyük etkenin sanayicinin yapmış olduğu yatırımlar ile, ürün kalitesini artırmış olması geliyor.

"Ülkemizde farklı bir pazar var"

Normal bir piyasada rekabet edilebilirlik doğru olsa da Kıbrıs'ın istisna bir durumda olduğuna inanıyor İlke. Popülasyonunun az olması, üreticinin elektrik ve su gibi giderlerinin yüksek olması ve hammaddenin döviz üzerinden alınması yerli üreticilerin, ithal markalarla rekabet edilebilirliğini imkansız hale getiriyor. Kahve üreticisinin bu kadar fazla olduğu bir ülkede, üreticinin korunması gerektiğinin de çok önemli olduğunu ekliyor. 

"Özerlat ürünleri heryerde "

Özerlat markası ile şuan tek kavrulmuş, çift kavrulmuş ve üç kez kavrulmuş Türk Kahvesi  seçenekleri bulunuyor. Buna ek olarak espresso ve filtre kahve seçenekleri de mevcut. Özerlat markası ile satışı yapılan yaprak çay ise Srilanka'dan ithal edilip, ülkemizde paketleniyor. Bütün köy ve kasabalarda bulunan Cafe ve marketlere dağıtım gerçekleşiyor. Şirketin Lefkoşa, Girne, Güzelyurt, Mağusa-İskele için hergün ayrı dağıtım araçları bulunuyor ve taşeron şirketlerden de dağıtım için hizmet satın alınıyor. 

"Arasta'da Cafe ve Tobacco Shop"

Arasta'da bulunan Özerlat Cafe ayni zamanda Avrupa'da bulunan Tobacco Shop dükkanlarının konseptine de uyuyor. Dükkanda her çeşit tütün çeşiti, pipo ve tütünle ilgili malzemeler bulmak mümkün. Paketle Türk Kahvesi satın almak isteyenler, istedikleri  kahve çeşidini orada seçip, istedikleri miktarda öğütülmesini sağlayabiliyorlar. Ya da 'Cafe'de oturup sıcak kahveyi yudumlayıp, yanında tatlı ve ikramda yiyebiliyorlar. 

"tutkuyla üretim"

İlke Özerlat'a göre üretim tutkuyla başlıyor. "Bir insanın birşeye olan tutkusuna, emeğini, enerjisini ve sevgisini katmasıyla gerçekleşiyor üretim" ve karşınızdaki insanı üretimlerinizle mutlu etme hazzı ekleniyor üzerine diye anlatıyor kahve kokulu dükkanında yaptığımız sohbetinde İlke.