Rum haber kaynaklarına göre bugün düzenlenen bir anma etkinliğinde konuşan Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, “Açıklama yapmaktan kaçınma yönünde varılan uzlaşıya rağmen, Kıbrıs halkının geçmişte reddettiği planların kritik ve önemli parametrelerini iyileştirdiğimizi söyleyebilirim” şeklinde konuştu.

 

Anastasiadis, “müzakere masasında bugüne kadar varılan sonuçların kendisine temkinli iyimser olma imkanı verdiğini” belirterek “Eğer Kıbrıslı Türk lider Mustafa Akıncı’yla yapacağımız görüşmeler istediğimiz sonuçları verirse, ki vereceğini umut ediyoruz, işte o zaman uzun süreli bu sürecin olumlu sonuçlanacağından daha kesin bir şekilde söz edebiliriz” ifadesini kullandı.

 

“Halka sunmak istedikleri şeyin, hem Kıbrıslı Türkler hem de Kıbrıslı Rumların endişelerini ortadan kaldıracak, umutlar ve beklentilerine yanıt verebilecek ve ilk günden uygulanabilecek bütünlüklü bir plan olduğunu” belirten Anastasiadis, “beklentilerini karşılamayacak bir çözümün halkın önüne getirilmesini kabul etmeyeceğini” de vurguladı.

 

“Devletimizin tümünde AB müktesebatının uygulanması konusunda uzlaşıya vardık” şeklinde konuşan Anastasiadis, “Çözümün uygulanması için öngörülen geçiş dönemlerinin mümkün olduğu kadar kısaltılmasının Kıbrıs Türk tarafınca da kabul edilmesi büyük önem taşımaktadır” dedi.

 

Anastasiadis ayrıca, nüfus yapısında 4’e 1 oranının uygulanmasıyla birlikte, dört Yunanlı vatandaş yapılamadan bir Türk uyruklunun vatandaş yapılmayacağını da sözlerine ekledi.