Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kıbrıs’ta yeni bir döneme geçiş için ciddi bir fırsat olduğunu ifade ederek, “Kıbrıs için bu tarihi fırsatı yitirmemek için herkesin üzerine düşeni yapması gerekir” dedi.

 

“Biz kendi payımıza düşeni, tarihsel sorumluluğu yerine getireceğiz, getirmekteyiz, getirmeye devam edeceğiz” diyen Akıncı, başta Rum tarafı olmak üzere tüm taraflarına aynı sorumluluk duygusuyla hareket etmelerinin önemini anımsattı.

 

Cumhurbaşkanı Akıncı, Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ile Brüksel’deki görüşmesinin ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

 

Cumhurbaşkanlığı’ndan elde edilen bilgiye göre Akıncı, “Avrupa Komisyonu’ndan beklentileriniz çözüm sonrasına yönelik mi? Yoksa Ocak’taki görüşmelere yönelik de bir takım beklentiniz var mı?” sorusuna şöyle yanıt verdi:

 

“AB hem bugünden, hem de çözüm sonrasında yapılacaklarla da ilgili beklentilerimiz var. Çözüm sürecinin, hem de çözümden sonraki sürecin finansman ve de teknik boyutu. Eğer her şey yolunda giderse, önümüzdeki 6-7 aylık dönemde, en erken yeni yılın ortalarında bir referanduma gideceğiz. Kıbrıs Türk halkının Avrupa kurumlarına hazırlanması, Kıbrıs Türk kurumlarını AB normlarına hazır hale getirmemiz bir süreç meselesi. Bu konuda zaten uzunca bir süredir hazırlıklarımız var. Yürütülmekte olan bu hazırlıklar tümüyle yeterlidir denemez. O yönde de çalışmalar yapılacak. Bu da AB’nin bir diğer katkı alanıdır.”

 

“AB ÇÖZÜME KATKIDA BULUNMAK İSTİYOR”

 

Çözüm sürecini Avrupa Birliği’nin de yakından takip ettiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Akıncı, “Ne zaman arzu edersek, kendileriyle temasta olacağımızı hem biz söylüyoruz, hem de Avrupa Birliği” dedi.

 

Akıncı, AB’nin Kıbrıs’ta çözüme katkıda bulunmak istediğini belirterek, bunu Brüksel’deki bütün temaslarında gözlemlediğini, Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker’in de bunu yeniden teyit ettiğini söyledi.

 

Cumhurbaşkanı Akıncı, “Herkes çözümün Kıbrıs adasının boyutlarını aşan etkilerinin farkında. Böylesi bir çözüme sadece biz Kıbrıslı Türkler ve Kıbrıslı Rumların değil, Avrupa’nın da ihtiyacı var. Bunu çok net bir şekilde söylüyorlar. Bu süreçte Türkiye’nin AB ile ilişkileri de önemli. Bu noktanın da altını çizdim. Türkiye - Avrupa ilişkileri ne kadar iyiye giderse Kıbrıs sorununa olumlu yansımaları da o kadar fazla olur” dedi.

 

Junker’in görüşmede, AB’nin desteğini esirgemeyeceğini çok açık bir şekilde ifade ettiğini belirten Cumhurbaşkanı Akıncı, “Kendisiyle en son görüşmemizde AB’nin teknik ve finansal destek vereceğini söylemişti. Sözlerinin arkasında olduğunu ifade ederek, çözümü her açıdan destekleyeceklerini tekrar belirttiler” şeklinde devam etti.

 

“AYIN 12’SİNDEN İTİBAREN BU ÇALIŞMALAR 5’LİYE EVRİLECEK”

 

Cumhurbaşkanı Akıncı, “AB 12 Ocak’taki görüşmelere gözlemci statüsünde bir temsilci yollayacak mı?” sorusu üzerine, 12 yıl önceki Bürgenstock çalışmalarında AB’nin de bir temsilcisinin bulunduğunu hatırlattı.

 

“Sayın Juncker de bu doğrultuda istekli. Sayın Mogherini de olabilir. 9-11 Ocak arası Kıbrıs’ın iki toplumu görüşecek. İki liderin ve heyetlerinin buluşarak müzakerelerini ilerletmesi söz konusu olacak. Ayın 12’sinden itibaren bu çalışmalar 5’liye evrilecek” diye konuşan Akıncı, varılan mutabakata göre önce ikili, sonra 5’li müzakere formatına geçileceğini hatırlattı.

 

Yine varılan mutabakat uyarınca, ihtiyaç olması durumunda ilgili tarafların katılımının da söz konusu olabileceğine dikkat çeken Cumhurbaşkanı Akıncı, “12 yıl önce Bürgenstock’taki gibi, AB müzakere masasında taraflardan biri olarak değil ama müzakere masasının yanında ilgili taraf olarak yer alabilir” dedi.

 

“ÇOK GENİŞLEMESİ TARAFTARI DEĞİLİZ”

 

Cumhurbaşkanı Akıncı ayrıca, “Rum liderin BM Güvenlik Konseyi üyelerinin dahil olması yönünde bir talebi var mı?” sorusuna ise şu yanıtı verdi:

 

“Bu konuda bir uzlaşma yoktur. Katılımcıların sayısını artırmaya yöneldiğinizde, sayıyı ne kadar artırırsanız sorunların aşılmasını da o kadar zorlaştırırsınız. Dolayısıyla biz bunun çok genişlemesi taraftarı değiliz. Henüz AB’nin katılımını bağlamış değiliz. İhtiyaç hasıl oldukça gündeme gelip karara bağlanacak.”

 

Cumhurbaşkanı Akıncı yine bir soruya yönelik, Juncker’in sözlerinin arkasında olduğunu, görüşmede finansal katkıya yönelik bir rakam telaffuz edilmediğini. AB’nin bu konuda desteğini çok net bir şekilde vereceğini teyit ettiğini belirtti.