Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, çevre konusunda hem devletin hem de bireylerin davranışlarının önemine işaret ederek eğitim ve bilinçlendirme kadar cezanın da önem taşıdığını söyledi.

Cumhurbaşkanlığı, ülkede çevre seferberliği planlama amacıyla geniş katılımlı eşgüdüm toplantısı düzenledi.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, başkanlık ettiği toplantıda konuşma da yaptı.

Cumhurbaşkanı Akıncı, toplantıyı “temiz bir çevrede yaşamanın bir insan hakkı olduğu” bilinciyle sadece görüşleri almak için değil, eldeki taslağı görüşerek ortak akılla nasıl daha iyi bir noktaya götürülebileceğini sormak amacıyla düzenlediklerini söyledi.

Toplantıyla ilgili iki önerisi bulunduğunu ifade eden Akıncı, toplantıdan 2 sonuç alınması halinde ciddi bir başlangıç yapılabileceğini düşündüğünü belirtti.

Bu önerisinden ilkinin projenin bir yürütme komitesi olması olduğunu belirten Akıncı, bu konuda diğer konularda olduğu gibi Cumhurbaşkanlığı müsteşarının koordinasyon görevi yapabileceğini söyledi.

“KOMİTEYE VAMIK VOLKAN ONURSAL BAŞKANLIK YAPABİLİR”

Cumhurbaşkanlığı, Meclis Genel Sekreterliği, Başbakanlık, ilgili bakanlıklar; Turizm ve Çevre Bakanlığı, Eğitim ve Kültür Bakanlığı müsteşarları, siyasi parti, daire müdürleri, belediyeler birliği, çevre platformu, muhtarlar birliği temsilcilerinden oluşacak bir komitenin eşgüdüm komitesi olarak çalışabileceğini ifade eden Akıncı, komiteye Kıbrıslı Türk Psikiyatri Profesörü Vamık Volkan’ın onursal başkanlık edebileceğini kaydetti.

İkinci önerisinin ise 28 belediyenin okul, park gibi yerler belirleyerek ve bunu toplumun bilincine yerleştirerek; “kirlidir, temizliyoruz, temiz tutacağız; ama kirletenleri de cezalandıracağız” şeklinde temizlemeye başlaması ve bunu Meclis, hükümet, ilgili bakanlıkların devreye girerek yapması durumunda mesafe alınabileceğini söyledi.

“CUMHURBAŞKANLIĞI, MERAL AKINCI, VOLKAN VE ŞERİFE GÜNDÜZ’ÜN KATKILARI BÜYÜK”

Cumhurbaşkanı Akıncı, Amerika’da yaşayan ve zaman zaman ülkeyi ziyaret eden Kıbrıslı Türk Psikiyatri Profesörü Vamık Volkan’ın, Cumhurbaşkanlığı’nın, eşi Meral Akıncı’nın ve İki Toplumlu Çevre Teknik Komitesi üyesi Şerife Gündüz’ün çevre konusunda birlikte neler yapılabilir konusunda biraya geldiğini belirterek, bu kişilerin bugün gerçekleştirilen toplantıda büyük katkıları olduğunu belirtti.

“İÇ SORUNLARINI BİR AN BİLE ERTELEME LÜKSÜ YOK”

Kendisinin seçim döneminde halka önceliği Kıbrıs sorununa verecekleri sözü verdiğini anımsatan Akıncı, ancak ülkenin kendi iç sorunlarını bir an bile erteleme lüksü olmadığını kaydetti.

“CUMHURBAŞKANLIĞI OLARAK SORUMLULUĞUMUZ VAR”

“Bizim Cumhurbaşkanlığı olarak sorumluluğumuz var; o da konuları koordine etme, yaklaşım sergileme, koordinasyon eşgüdüm görevini yapma, hedef belirleme, yardımcı olma ve ülke sorunlarının aşılmasına bir nebze katkıda bulunma” diyen Akıncı, bunun dışında başka bir amaçları bulunmadığını vurguladı.

Geçen aylarda “Yangın ve doğal afetlere karşı nasıl hazırlıklı olabiliriz?” sorusuna cevap arandığını, akabinde toplantı ve tatbikat yapıldığını anımsatan Akıncı, bu gibi hazırlıkların yararlı olduğunu söyledi.

“TOPLUM VE BİREYDE BİLİNÇ VE FARKINDALIK SAĞLARSAK NE MUTLU”

“Eğer bugün buradan somut adımlarla ayrılır ve arkası getirebilir; bu bilinç ve farkındalığın toplum ve bireylerde oluşmasını sağlarsak ne mutlu bize” diyen Akıncı, devlet ve bireyin davranışlarının çevre olayında önemli rol oynadığına inanç belirtti.

Toplantıya, Cumhuriyet Meclisi Başkanı, Başbakan, Başbakan Yardımcısı, İçişleri Bakanı, Turizm ve Çevre Bakanı, Milli Eğitim ve Kültür Bakanı ve müsteşarları, Meclis’te temsil edilen siyasi partiler, belediyeler ve sivil toplum örgütlerini davet ettiğini anımsatan Akıncı, çağrıyı; ülkedeki çevre kirliliği herkesi ilgilendirdiği ve ele ele verildiği takdirde altından kalkılabileceği bir şey olduğu için yaptığını söyledi.

“DEVLETİN DE BİREYİN DE DAVRANIŞLARI ÇOK ÖNEMLİ”

Akıncı şunları ifade etti:

“Devletin davranışları çok çok geniş bu alanda... Taş ocaklarından tutun da imar planları, emirnamelerin yayınlanmasına kadar birçok alanı etkiler ancak bireyin davranışları da çok çok önemli. O çöpü atarken bir düşün! Atma kirletme! Yani belediyelerimizin görevi her kirletileni temizlemek mi olacak? Yoksa biz çocuk, aile, yurttaşlarımıza kirletmemeyi mi öğreteceğiz.

“CEZA BOYUTU DA EKSİK KALMAMALI”

Bunun eğitim, bilinçlenme gibi her türlü boyutu var ancak ödüllendirme kadar ceza boyutunun da olması gerektiğini, 14 yıllık bir belediye başkanı, yöneticilik yapmış biri olarak söylemek durumundayım. Ceza boyutu da eksik kalmamalı, o çöpü atarken onun bir karşılığı olduğunu bilmeli. Her medeni ülke yol kenarlarında ‘kirletme bedeli şudur’ gibi uyarılar, bayağı ağır ceza ve caydırıcılık var. Tüm boyutlarla elbirliğiyle acaba ne yapabiliriz? Cumhurbaşkanlığı konu havada kalmaması için bir taslak çalışma yaptı. Hazırlanan bilgilendirme taslak kitapçığı hakkında Cumhurbaşkanlığı Çevre Teknik Komitesi üyesi Şerife Gündüz sizlere bilgi verecek. Kitapçık takdim edildikten sonra Cumhurbaşkanlığı ve sizlerle birlikte ülke ve toplumuza nasıl nasıl yardımcı olabiliriz? Onu el birliğiyle kararlaştıralım.”

 

Cumhurbaşkanı Akıncı’nın ardından toplantının katılımcıları da söz aldı ve sunulan taslak çalışma görüşüldü.