AKEL, Kıbrıslı Rum ve Kıbrıslı Türk kayıpları bulmaya yönelik çalışmalara destek vermeye devam edeceğini açıkladı.

1974’ten 46 yıl sonra 809 Kıbrıslı Rum ve 217 Kıbrıslı Türk’ün hala kayıp olduğuna dikkat çeken AKEL, açıklamasında her geçen günün kayıpların bulunmasına daha engel olduğunu ifade etti.

İşte AKEL’in ilgili açıklamasının tam metni:

“46 yıl önce Türkiye’nin Kıbrıs’taki istilası sırasında aldığı son esirleri serbest bıraktığı 29 Ekim, Temsilciler Meclisi’nin kararıyla Kıbrıs Kayıplar Günü olarak belirlenmiştir. İstilayı izleyen sürede yakınlarına dönemeyen kayıplar için halkımızın acılarla dolu tarihinde başka bir başlık yazılmaya ve Kıbrıs’ın Kıbrıslırum-Kıbrıslıtürk tüm kayıplarının bulunması için bugüne kadar devam eden durmayan bir çaba ortaya koyulmaya başlandı.

Bugün, kayıp şahıslar konusu ve her bir kayıbımızın akıbetinin belirlenmesi için çabaları daha da yoğunlaştırma ihtiyacını vurgulama günüdür. Bugün aynı zamanda adamızda yaşanan istilayı, devam eden işgali ve şoven güçlerin işlediği suç ve cinayetleri yıllardır hatırlatan bir gündür. 1974’ten 46 yıl sonra 809 Kıbrıslırum ve 217 Kıbrıslıtürk hala kayıptır. Ve onların akıbetlerinin belirlenmesine yönelik çabalar sadece geçen zamanın yol açtığı doğal engellerle değil, aynı zamanda Türkiye ordusunun arşivlerinden bilgi sağlanması konusunda yarattığı engellerle de karşı karşıyadır. Bu nedenle, Kayıp Şahıslar Komitesi’nin programının daha etkin işleyişine ivme kazandırmak için Avrupa Parlamentosu’nun kayıplar konusu üzerine daimi gözlemcisinin değerlendirilmesi gerektiği görüşündeyiz.

AKEL Kıbrıslırum-Kıbrıslıtürk kayıplarımızın, Kıbrıs’ımızın kayıplarının akıbetinin belirlenmesine ve kendi insanlarının hangi koşullar altında kaybolduğu hakkında yakınlarının bilgilendirilmesine yönelik çabayı desteklemeye devam edecektir.”