Adını girişinde bulunan İncir ağacından alan, Kuzey Kıbrıs’ın en önemli mağaralarından olan Çınarlı (Biladan) köyündeki İncirli Mağara, ülkeyi ziyarete gelen turistlerin büyük ilgisini çekiyor.

Geçitkale Belediyesi’ne bağlı Çınarlı köyünün 2 km güney doğusunda bulunan İncirli Mağara, pliyosen yüzeyinin hemen altında, Kıbrıs adasının en önemli jeolojik mağarasıdır.

Söylentilere göre iki arkadaşın rastlantı sonucu uzun yıllar önce bulduğu İncirli Mağara, bugünlerde, ülkenin en önemli turistlik yerlerinden biri haline geldi.

Jeolojik yapımı dikkate alındığında, yoğun alçı taşı özelliğiyle Türkiye’deki mağaralar arasında da özel bir yere sahip olan İncirli Mağara,  hemen hemen her gün ziyaretçi akınına uğruyor. 

Bir yılı aşkın bir süredir belediyenin himayesinde olan İncirli Mağara’nın tanıtımından, belediye çalışanı Mustafa Kasnakoğlu sorumlu. Mustafa Kasnakoğlu, gelen ziyaretçilere mağarayı gezdirip, mağara ile ilgili bilgiler veriyor. Mağaraya giriş, 5 TL.

Öte yandan, bölgeye, mağarayı ziyarete gelen turistlerin mola verebileceği mekânlar yapılması planlanıyor.

 

Tek alçıtaşı mağarası
Ülkedeki tek alçıtaşı mağarası olan İncirli Mağara’nın, toplam uzunluğu 311 metre, ancak mağaranın, yalnızca 70 metresi ışıklandırılarak ziyaretçilere açık.

İnciri Mağara, KKTC alanı içerisinde bilinen tek alçı taşı mağarasıdır. İçerisindeki alçı taşlarının 2 santiminin, 50 yılda oluştuğu belirtiliyor.

Mağaranın yalnızca batı yönünden girişi mevcut olup, ağzı bir insanın eğilerek girebileceği yükseklikte.

Doğa harikası mağara içerisindeki jipslerin (alçıtaşı) litolojik özellikleri ve bir birini kesen yoğun çatlakları nedeniyle, mağara kancalı ve kafesi bir yapıya sahip.

Kuaterner röliyef sisteminin karakteristik bir şekli olan mağaranın, jips oluşum yaşı 5 milyon yıl. Yatağın bugünkü aşamaya kadar geçirdiği yapısal evrim 1.5-2 milyon yıl, mağara oluşumunun ise 150-200 bin yıl arası geçmişe sahip olduğu düşünülüyor.

Mağaranın, son bölümleri labirentler şeklinde birbirine bağlanan galeri ve koridorlardan oluşmuştur. Genişliği 1-7 metre, tavan yüksekliği 0,5-6 metre arasında değişiyor.

Yoğun olarak sarkıt, dikit, sütun, örtü, duvar damar taşları ve karnabahar benzeri şekillerden oluşan, kimyasal çökeleklerle kapalı olan İncirli Mağara, gelişimini tamamlamış geçit konumlu fosil bir mağaradır. Girişi çökmeler sonucu sonradan açılan mağaranın son bölümü tavandan düşmüş bloklarla kapanmıştır.

Jips erimeye son derece uygun bir kayaçtır. Bu yüzden jips morfolojisine ait olan şekiller çok hızlı bir şekilde oluşurken ayni zamanda da tahrip olmaktadır.

Ayrıca KKTC’ye oranla daha geniş bir jips yayılımına sahip olan Türkiye’de dahi şimdiye kadar, bazı küçük tüneller dışında, böylesi jips mağarasına rastlanmamıştır. İncirli Mağara, mağara bilimi açısından da çok önemli bir yere sahiptir.