Ahmet İLKTAÇ

Kalitesi ve lezzetiyle Kıbrıs kültüründe çok önemli bir yer eden Oza Kahveleri’nin yenilikçi ve atılımcı özelliğiyle tanınan direktörü Umut Oza, Oza kahvesinin halkımız tarafından bu kadar çok sevilmesinin nedenini kahveyi yaparken aşk ve sevgiyle yapmaları olduğunu söyledi.

Umut Oza, şirketlerinin artık sadece KKTC’nin bir markası olmadığını, hedefleri doğrultusunda dünya markası olma yolunda emin adımlarla ilerlediklerine dikkat çekti.

Geçtiğimiz Mayıs ayında Zorlu Cezaroğlu tarafından organizasyonu yapılan “Kuzey Kıbrıs Festivali”(Festival of North Cyprus) ne de değinen Oza, bu festivalde İngiltere’de yaşayan vatandaşlarımızda oluşan “Oza kara kahvedir” algısını ortadan kaldırmayı başarabildiğini kaydetti.

 

Oza; “1984’te kurulan aile şirketi”

NORTH CYPRUS UK’e konuşan Ergün Oza Kahve Ltd. Direktörü Umut Oza, Ergün Oza Kahve Ltd.in Ergün Oza tarafından 1984 yılında kurulan bir aile şirket olduğunu söyledi.

Umut Oza, 33 yıl önce kurulan şirketlerinin 15 yıldır adamızdaki kahve tutkusunu değiştirdiğini, geçmişte kahve “sade mi, şekerli veya orta mı” diye sorulurken artık tüm markaların konuşulmaya başlandığını, marka konuşturmaya başlayan ilk şirketin de Oza Kahveleri olduğunu kaydetti.

Bununla birlikte şirketlerinin tamamen yenilikçi ve atılımcı yönetim anlayışından dolayı 1995 yılında ilk İngiltere ihracatını gerçekleştirdiğini anlatan Oza, 1995 yılından 2017 yılına kadar dayısı olan Mustafa Kemal Godo’nun İngiltere’deki bayiliklerini yaptığını ve Oza Kahve’yi çok doğru noktalara taşıdığını belirtti.  

Umut Oza, ülkemizi ve markalarını temsil etmek için bireysel olarak katıldıkları Excel London Fuarı’nda, ülkemizin bayrağını ve kahve kültürünü anlattıklarını bildirdi. Oza, bu fuarda Oza Kahve Ltd’in İngiltere ayağı ile ilgili ciddi bağlantılar da kurduklarını dile getirdi.

KKTC’de iç piyasada kendilerini diğer firmalardan daha güçlü kılan unsurun Türkiye’ye ihracat yapmaya başlamaları olduğuna değinen Oza, 2015 yılında Ankara merkezli olan Umut Oza Kahve A.Ş’yi kurduğunu ifade etti.

Umut Oza, Umut Oza Kahve A.Ş’yi kurmasındaki amacın ihracat yapamadıkları noktalara KKTC’de Ergün Oza Kahve Ltd. olarak Türkiye’deki Umut Oza Kahve A.Ş’ye ihracat yapmasını ve Umut Oza Kahve A.Ş’nin de oradan diğer ülkelere ve Türkiye iç pazarına kahvelerini ulaştırabilmesi olduğunu aktardı.

Bir KKTC markası olarak 2016 yılının Haziran ayında bir devrim daha gerçekleştirdiklerine değinen Oza, bu şekilde ilk bayilerini Girne’de “Oza Coffie House” olarak verdiklerini söyledi.

Umut Oza, Ankara’da Tunalı Hilmi Caddesi’nde “ Oza Coffie House Bistro” olarak bir aktif markaları daha bulunduğunu kaydetti. Ankara’daki bayilerinde Makarna Bulli, zeytinyağında yumurta, hellim ve zeytin olarak Kıbrıs kahvaltısı da bulunduğunu belirten Oza, Oza’nın artık sadece KKTC’nin bir markası olmadığını, hedefleri doğrultusunda dünya markası olma yolunda emin adımlarla yürüdüklerini ifade etti.

Umut Oza, marka olarak kurumsal bir yapıda büyümek için doğru adımlar atmaya çalıştıklarını dile getirdi. 

 

“ISO 22000’i aktif şekilde uyguluyoruz”

Tesislerini inşa ederken dünya standartlarında bir tesis yaratabilmek için yoğun araştırma ve çalışmalar gerçekleştirdiklerini anlatan Oza, “ISO 22000” aktif olarak şirketlerinde uygulandığını ve gerekli dosyalamalarının eksiksiz olarak devam ettiğini açıkladı.

Umut Oza, 25 yıl önce Ankara Patent Endüstri’sinden marka tescillerini yaptırdıklarını, bu tescili yaparken tek bir marka ile hareket etmediklerini, farklı isim ve logolarla 4 tescil birden yaptıklarını söyledi.

Türkiye’de Ülker firmasının yan kuruluşu olan Horizon ve Yıldız Holding’in “Roza” ve “Soza” markaları için başvuru yaptığını ancak bu iki isminde “ Oza” yı çağrıştırdığı için “ 2’nci Sina Hukuk Mahkemesine yaptıkları başvuruda bu davaları kazandıklarını kaydeden Oza, yine dünyaca ünlü Starbucks’ın kendilerini tehdit unsuru görmesinden dolayı markalarını ve logolarını ivedi bir şekilde değişmeleri için kendilerine dava açtığını ancak bu davayı da kazandıklarını bildirdi.

Umut Oza, Starbucks gibi bir şirketin kendilerini tehdit olarak kabul etmesinin KKTC’de üretici bir firma olarak kendileri için gurur verici olduğunu belirtti.

 

“Fuar bizim için verimli geçti”

Ergün Oza Kahve Ltd. Direktörü Umut Oza; “ Zorlu Cezaroğlu’nun bugüne kadar hiçbir Kıbrıslı Türk’ün yapamadığını yaptı ve Londra’da “Kuzey Kıbrıs Festivali” ni hayata geçirdi. Zorlu Cezaroğlu benim sınırlı sayıda örnek aldığım ve örnek verdiğim kişilerden bir tanesidir. Herkes farklı yorumlar yaptı. Başaramayacak yorumları yapıldı. Ancak fuar bizim için çok verimli geçti. Fuarda markamla ilgili İngiltere’de yaşayan vatandaşlarımızın “Oza kara kahvedir” algısını ortadan kaldırmamı sağlayabildim. Açık kahve yaptığımda herkes tarafından çok beğenildi. Fuarın benim için çok büyük artıları oldu. Zorlu Cezaroğlu’nun bundan sonra yapacağı tüm etkinliklere katılacağım” diye konuştu.

1984 yılında bu işe başladıklarında daha 13 yaşında olduğunu ve o yıldan bu yana sektörde olduğunu anlatan Oza, “Mağusalılar bizi tuttu. Mağusa bize önce emeklemeyi, sonra yürümeyi en sonda koşmayı öğretti. DAÜ KKTC’nin ilk üniversitesi oluşu, Shakespeare’in aşk şehrinde olmamız bize büyük artı kattı. Biz kahvemizi yaparken aşk ve sevgiyle yapıyoruz. Bu nedenle Oza candır. Gerisi heyecan ve yalandır” diyorum. Ada için ülke için bu yola baş koymuş kişilere destek çıkılması gerekir. Mahalle dedikoducuları gibi konuşulmaması gerekir” diye konuşarak sözlerine son verdi.