Malzemeler

1 soğan

2 bağ ayrelli 

Zeytin yağı

4-5 yumurta

Tuz

Su

 

Yapılışı

Soğanları ince ince doğrayın. Isıttığınız yağda pembeleşinceye dek kızartın. Ardından 1'er cm uzunluğunda kopardığınız ayrellileri tavaya atın. Bir kaç kez çevirdikten sonra, yumurtaları kırıp, karıştırın. Tuzu da ekleyip, servis yapın. Afiyet olsun. 

 

 

Faydaları

Antik çağlardan beri bilinen ve insan sağlığına büyük fayda sağlayan ayrelli, Akdeniz ikliminde yetişen en değerli bitkiler arasında yer alıyor. 

Ayrelli, asparagus olarak da adlandırılır. Ülkemizde, doğanın bize sunduğu, en büyük nimetlerden birisi olan Ayrelli, Ocak ile Mayıs ayları arasında ovalarda bulabileceğimiz, dikenli bir sebze türüdür. Kalorisi düşük, besin değeri yüksek, cilde canlılık veren ve antioksidan içeriği zengin olan mucizevi bitkinin yararları saymakla bitmez. 

Ülkede yağışların başlamasından sonra, meraklıları tarafından toplanıp, özenle pişirilen ayrelli, büyük bir keyifle tüketiliyor.

Ocak ayından Mayıs ayına kadar, ovalarda büyük zevkle toplanan ayrelli, sofraların olmazsa olmazı…

Ovalarda ya da pazarlarda bulanabilen ayrelli, insan sağlığına birçok fayda sağlıyor. 

Ayrellinin bazı kanser türlerine karşı koruyucu olduğu da biliniyor. Ayrıca iyi bir idrar söktürücü olduğu için, artirit ve romatizma gibi şişkinlik yaratan hastalıların tedavisinde ve vücutta su toplanmasına karşı kullanılmaktadır.

Özellikle Yunanlılar, Ayrelli’yi sadece vitamin değerleri açısından değil, cinsel gücü artırdığı inancıyla tüketirler.

Kıbrıslılar’ın Ayrelli tüketimi, batılı ülkelerden farklıdır. Bizde genellikle kısık ateşte birkaç dakika haşlanan Ayrelli’yi, daha sonra yumurta ile kızartıp yerler. İsteğe bağlı içerisine kızarmış patates veya mantar da eklenebilir. Avrupa ülkelerinde ise özellikle Somon balığı ve Biftek’le birlikte fırında pişirirler veya bu tür yemeklerin yanında haşlanmış olarak servis ederler.