Mine AVKIRAN NUR

Lokma tatlısı, sevilen tatlıların başında geliyor. Görüntüsüyle iştah kabartan lokma tatlısının lezzetine de doyum olmuyor. Kıbrıs’ta genellikle hayır işi için dökülen lokma tatlısı, kandiller, mevlitler ve çeşitli özel günlerde yapılıp ücretsiz olarak da halka dağıtılıyor.
Lokma, Arapça’dan gelme bir kelime. Anlamı, bir yudum ya da bir parça yemek. Tarihine bakıldığında, lokma tatlısı ilk olarak Araplar tarafından yapılmış ve daha sonra Osmanlı döneminde saraylarda yap
ılan gözde tatlılar arasında ilk sırada yerini almış. Daha sonraları halk arasında lokma yapımı yaygınlaşırken, bu tatlı hem Türkiye’de hem de Kıbrıs’ta zaman içinde kültürün vazgeçilmez bir parçası haline gelmiş.

Kıbrıslılar lokmaya çiçek suyu kullanıyor

Kıbrıslılar arasında lokma yapımında, yaygın olarak çiçek suyu kullanılıyor. Narenciye çiçeklerinin “imbik” denilen damıtıcıya konulup özünün çıkarılmasıyla hazırlanan çiçek suyu, lokmaya hoş bir koku ve aroma veriyor.
Türkiye’de ise, lokmanın şerbetinde limon suyu ya da limon dilimi kullanılıyor.

Cıvık hamur, kızgın yağdan şerbete atılıyor

Maya ve suyu bir kaseye koyup mayanın kabarması sağlanıyor. Ardından un eklenip cıvık hamur olarak çırpılıyor. Üzeri kapatılan hamur, bir saat bekletiliyor. Bir tencedede kaynatılan şeker ve suya çiçek suyu ekleniyor.
Ocağın bir başka gözünde de kızgın yağ hazırlanıyor. Bir çay kaşığı yardımıyla hamurdan kaşık kaşık alınıp kızgın yağa atılıyor.
Kızartılan lokmalar yağdan çıkarılıp şerbetin içine atılıyor. Biraz bekletildikten sonra, ılık olarak servis ediliyor.
Bazı bölgelerde, lokmanın içerisine Kıbrıslıların “garacocco” olarak bildiği çörekotu da kullanılıyor. Çörekotu, hoş rehası sayesinde lokma tatlısına farklı bir lezzet katıyor.