Mağusa’da menüsü tamamen Kıbrıs kültürüne ait yemeklerden oluşan “Bişi Restoran’ 2008 yılı Ağustos ayından bu yana kültürümüze ait nefis yemekleri müşterilerine sunuyor.

“Bişi Restoran” sahibi Tozan Sarı, kaliteden ödün vermedikleri için halkın yemeklerinden oldukça memnun kaldıklarına değinirken, hijyen konusunda da çok titiz olduklarını, dileyen müşterilerinin yiyeceklerinin hazırlanma ve pişirilme anlarını rahatlıkla izleyebildiğini dile getirdi.

Restoranını kurduğu günlerde kentteki diğer restoranların kebap ağırlıklı yemeklere ağırlık verdiğini belirten Sarı, kendisinin de bir ilke imza atarak kültürümüz yaşatmak adına Kıbrıs yemeklerini müşterilerine sunduğunu kaydetti.

Tozan Sarı, kültürümüzün yaşatılması adına gençlerden Kıbrıs mutfağından yemeklerin pişirildiği restoranları tercih ederek, Kıbrıs kültürünün yaşatılmasına destek olmalarını istedi.  

 

Sarı; “ ‘Bişi’ kızarmış hamur demek”

North Cyprus UK’e konuşan “Bişi” restoran sahibi Tozan Sarı, “Bişi’nin” kelime anlamı ile yağda kızarmış hamur demek olduğunu dile getirdi. Restoranının 2008 yılı Ağustos ayında faaliyete başladığını anlatan Tozan Sarı, ilk yıllar menülerindeki yiyecekleri tamamen kendisinin hazırladığını kaydetti.

Çocukluğundan bu yana mutfağa girmeyi çok sevdiğini, çocukluk yıllarında Anıt Gazinosu’nun mutfağında çalıştığını belirten Sarı, yaklaşık 8 yıldır da Kıbrıs yemekleri ile ilgili bilgiler toplayıp derleme hazırlamaya çalıştığını söyledi.

Tozan Sarı, restoranında da Kıbrıs kültürüne ait yemekler hazırlayıp satışlarının yapıldığını dile getirdi.

 

“İlk yıllar sadece hamur işi”

 “Bişi’nin” açıldığı ilk yıllarda sadece hamur işi ürünlerin yer aldığını ifade eden Sarı, restoranında ilk yıllarda “Bidda Badadez”, bulgur köftesi, hellimli börek, kıymalı börek, nor böreği, mantı, tatar böreği, pirohu, saç katmeri ve gözleme çeşitleri olduğunu kaydetti.

Tozan Sarı, ilerleyen yıllarda müşterilerinin ilgisi nedeniyle mutfak kapasitelerini artırdıklarını ve yine Kıbrıs yemekleri olan Yahnili Makarna, Makarna Bulli, Kıbrıs köftesi gibi yemekleri menülerine eklediklerini bildirdi.

Diğer restoranların daha çok kebap ağırlığında olduğunu ifade eden Sarı, kendisinin her zaman kebabın dışında bir şeyler yapmak istediğini, Bişi’den önce Mağusa’da kebap, lahmacun ve dönerin tarzı yiyecekler dışında restoran bulunmadığını söyledi.

 

“Kıbrıs yemeklerinde inatçıyım”

Tozan Sarı; “ben bir ilke imza attım. Kültürümüzü unutmayalım diye Kıbrıs yemekleri yapmak istedim. Kültürümüzü yaşatmak adına hala daha inatçıyım. Kendi yapım gereği kendimi dünya mutfağında da çok geliştirdim. Dünya yemeklerini de iyi biliyorum. Ama inatla menüme koymayacağım. Menüyü geliştirmek için çalışmalarım var ama bu çalışmalar yine Kıbrıs yemekleri üzerinedir.  Menüme “Bumbarı” da eklemek istiyorum. Ve daha da sürprizlerim olacak” dedi. Tozan Sarı, Kıbrıs kültürüne ait mutfağın giderek yozlaşarak yok olmaya doğru gittiğine dikkat çekti. 

“Bişi” restoran sahibi Tozan Sarı, hedef kitlesinin Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) öğrencilerine değil de yerli halka yönelik olduğunu söyledi. Yerli halkın ilgisinin gayet iyi olduğuna değinen Tozan Sarı, kaliteden kesinlikle ödün vermedikleri için halkın yemeklerinden oldukça memnun kaldıklarını dile getirdi. Öğrencilerin genelde “Bişi’yi” geç tanıdıklarından söz eden Sarı, öğrencilerin yemeklerini tattıktan sonra mezun olup ülkelerine gidene kadar devamlı müşterileri olarak kaldıklarını söyledi.

 

“Hijyen kurallarında çok titiz”

Hijyen kurallarında çok titiz olduklarına vurgu yapan Tozan Sarı, işyerinde açık mutfak kullandığını ve dileyenlerin ürünlerin hazırlanıp pişirilmelerini gelip gözleri ile görebileceklerini açıkladı. Temizlikte kullandıkları malzemelerin profesyonel malzemeler olduğunu anlatan Sarı, temizlik konusunda ciddi hassasiyet gösterdiklerini dile getirdi.

Tozan Sarı, gençlerden aile büyüklerinden Kıbrıs kültürünü öğrenmelerini isterken, kültürümüzü yaşatmak adına girişimlerde bulunmalarını istedi. Gençlerden Kıbrıs Türk mutfağını öğrenmeleri yönünde tavsiyede bulunan Sarı, Kıbrıs mutfağından yemeklerin pişirildiği restoranları tercih ederek, Kıbrıs kültürünün yaşatılmasına destek olmalarını istedi.