Kıbrıs’ın unutulmayan geleneksel tadı pastelli, günümüzde, birçoğumuzun özel günlerini unutulmaz kılan vazgeçilmez ikramlıklardan…

Teknolojinin ilerlemesiyle, birçok alışkanlığımız rafa kalksa da pastelli, günümüzde birçoğumuzun özel günlerini unutulmaz kılan vazgeçilmez ikramlıklardan…

Kıbrıs’ın unutulmayan geleneksel tadı pastelli, Kıbrıslıların yanı sıra, turistlerin de en gözde doğal tatlılarından.

Aromalı, uzun süre saklanabilen, kokusu burnunuzda tadı damağınızda kalan pastelli, pekmez, fıstık, bal ve susamdan yapılan enfes bir lezzet.

Derşen Kulle ve Cemaliye Çorba, enfes lezzet pastellinin ustalarından.

Kıbrıs’ın Biladan köyünde doğup büyüyen, annelerinden, ninelerinden ve büyüklerinden öğrendikleri geleneksel tadı, gelecek nesillere taşıyan iki hünerli kadın…

Derşen Kulle ve Hatice Çorba’nın, “Derşen pastelli” adıyla, el ele verip, ev ekonomilerine katkı için sipariş üzerine yaptıkları pastelliler, isteyenin, düğünlerini, nişanlarını, sünnetlerini ve daha birçok özel gününü unutulmaz kılıyor.

“Tadı kimsede yok”

Bayram arifesinde, çocukluklarından özlem duydukları tatlıları olan pastelliye, fıstık da katarak, gerek çocuklarına gerekse evlerine gelen misafirlerine ikram etmek için iş başına geçen iki arkadaş, şimdilerde, birçok kişinin özel günlerini unutulmaz kılıyor.

En büyük yardımcılarının eşleri, çocukları ve arkadaşları olduğunu söyleyen Derşen Kulle ve Hatice Çorba, “Bizim pastellimizin tadı ve gevrekliği kimsede yok” diyerek, altı yıldır sipariş üzerine, pastelli yaptıklarını anlatıyor.

Pastellilerinin severek tüketildiğini anlatan iki arkadaş, şöyle devam etti:

“Festivallerde satın aldığımız pastelinin dadı, bildiğimiz tat değildi. Aldıklarımız çok beğenmez, severek tüketmezdik. 6 yıl önceydi, bir bayram arifesinde, tatlı niyetine yapalım dedik. İkram ettiklerimiz hayran kaldı.

Yapın satın da alalım dediler, neden olmasın diyerek işe koyulduk. Yaptıklarımız beğenildikçe biz de mutlu olduk.

Deneye deneye, bildiğimiz dadı bulduk. Malzemelerin birini azalttık, birini çoğalttık ve sonunda istediğimiz lezzeti yakaladık. Çok uzun süre denedik, gararımızı bulmak için. Şimdi da gram şaşmayık.

Ufak ufak yaptık, sattık. Herkes birbirinden gördü ve istedi. Her Perşembe pastelliyi yapar olduk. Müşterilerimiz de bilir, çok şükür her hafta siparişimiz var. Köy sinemasında yapılan bir yakınımızın düğüne, ürettiğimiz pastelliden istek üzerine yaptık. Düğüne katılanlar hem pastelinin tadını hem de Kıbrıs kokan düğünü unutamadı.”

Söze devam eden Derşen Kulle, geçmiş yıllarda, büyüklerin geceden ıslatılan badem ve nohutu kavurarak çocuklara verdiğini anımsatarak, geçmişte çocukların atıştırmalığının evdeki malzemelerden olduğunu dile getirdi.

Derşen Kulle, Lefkaralıların pasteliyi çok yaptığını anımsattıktan sonra, “Aman sizin pastelliniz gibisini yemedik, çok gevrek çok güzel” diyenlerin övgülerini duydukça gurur duyduklarını da anlattı.

Fiyatlarının da uygun olduğunu kaydeden Derşen Kulle, paketlenmiş hazır şeklide 4 santimi 1 buçuk TL, 5 santimi 2 TL, 6 buçuk santimini de 3 TL’ye yaptıklarını anlattı.

Özellikle yurt dışına hediye götürenlerin hasır sepet içerisinde pastelli satın aldığını anlatan Hatice Çorba, pastelli yaptıklarında pekmez, susam ve fıstığın davetkar kokusunun köylerini sardığını da anlattı.