Zeytinyağı üreticisi Durmuş Aydın, zeytin ve zeytinyağı ürünlerini iç piyasanın ötesine taşıyıp İngiltere’ye ihraç etmeye başladı. İngiltere’de yaşayan Kıbrıslı Türklerle bağlantı kuran Aydın, kapıya teslim gerçekleştiriyor.

Eylül ayıyla birlikte Kuzey Kıbrıs’ta zeytin, çakıstes ve zeytinyağı üretimi başladı. Güzelyurt’ta faaliyet gösteren zeytinyağı üreticisi ve Aydın Zeytinyağı Fabrikası Sahibi Durmuş Aydın ile ülkedeki zeytinyağı üretimi üzerine söyleşi gerçekleştirdik.

Ürünler, KKTC’deki birçok süpermarkette var

Durmuş Aydın, mesleği olan veterinerliği sürdürürken zeytin ve zeytinyağına olan ilgisinin arttığını, yurt dışındaki fuarlara katılarak kendini geliştirdiğini belirterek, bir gün bir seçim yapması gerektiğinin farkına vararak veterinerliği bıraktığını söylüyor. 2010 yılından bu yana Aydın Zeytinyağı Fabrikası’nı işleten Durmuş Aydın, fabrikanın çalıştığı Eylül-Ocak ayları arasında günde ortalama 160 ton zeytin işlenebildiğini ifade ediyor.

Aydın, 10 bin adet zeytin ağacına sahip olduğunu söyleyerek, sofralık zeytin başta olmak üzere gelenekselleşen bir lezzet olan karayağ ve zeytinyağı sabunu ürettiğini belirtiyor.

Zeytinyağı imalatının ilgi görmesiyle üretimi artırdıklarını ifade eden Durmuş Aydın, Kuzey Kıbrıs’taki birçok süpermarkete Başman Kardeşler aracılığıyla zeytin ürünleri, zeytinyağı ve zeytin sabunu dağıtımı yaptıklarını vurguluyor.

Zeytinyağı fiyatı, dünya piyasasının çok altında

Durmuş Aydın, ülkedeki zeytin ağaçları üzerine bilgi vererek, Kuzey Kıbrıs’ta 1.5 milyon adet zeytinyağları bulunduğunu, özellikle portakal ağaçlarıyla ünlü Güzelyurt’ta zeytin bahçelerinin büyük ivme kazandığını belirtiyor. Ada genelinde yılda 25 bin ton zeytin üretiminin yapıldığını, yıllık ortalama 4 bin ton zeytinyağı üretildiğini anımsatan Aydın, ülkede giderek artan nüfusa göre bu miktarın zeytin ve zeytinyağı açığı olabilecek düzeyde olduğunu söylüyor.

Durmuş Aydın, zeytinyağı çıkarmak için fabrikadan yararlanan üreticilerden litre başı 2 TL aldıklarını belirterek, dünya zeytinyağı fiyatlarına bakıldığında zeytinyağı satış fiyatının litresi 4 Euro olduğunu vurguluyor. Kuzey Kıbrıs’taki zeytinyağı fiyatının litresi 24 TL olduğunu söyleyen Aydın, bunun dünya piyasasının altında bir rakam olduğuna dikkat çekiyor.

Zeytin postalarından yakacak elde ediliyor

Aydın, zeytinyağı elde ederken sıkılmış zeytin posasını değerlendirdiklerini ifade ederek, bunun yakacak haline getirildiğini belirtiyor. Sıkılan zeytinlerin kurtulduğunu ve mekanik sıkıştırma yöntemiyle yakacak elde ettiklerini ifade eden Aydın, odun kömürü üretimi yapan Demir-Kav Limited ile işbirliği yaptıklarını söylüyor.

İngiltere’ye ihracat yapılıyor

Sofralık zeytin, çakıstes ve zeytinyağının özellikle Kıbrıslı Türkler tarafından çok sevilen bir ürün olduğunu belirten Durmuş Aydın, sadece iç piyasaya değil, İngiltere’ye de hizmet götürdüklerini vurguluyor. Aydın, İngiltere’de yaşayan Kıbrıslı Türkler için Kıbrıs’tan Londra’ya zeytinyağı ihracatı yaptıklarını anımsatarak, birçok kişinin dağıtımcıları aracılığıyla sofralık zeytin ve zeytinyağı aldığını söylüyor. Aydın Zeytinyağı Ürünleri İngiltere Bayiisi’nin İsmail Beyoğlu olduğunu ve kapıya teslim gerçekleştirildiğini ifade eden Durmuş Aydın, İsmail Beyoğlu’na 0794 656 35 74 ile 0090 533 856 97 56 numaralarından ulaşılabileceğini belirtiyor.

Durmuş Aydın, ilgilenenlerin kişisel Facebook sayfası ve [email protected]adresi aracılığıyla kendisiyle bağlantı kurabileceğini de söylüyor.