Kıbrıs’ta yaşayanların sofraları, kış mevsimi ve bahar aylarında zenginleşiyor. Doğanın sunduğu doğal bitkiler kırsal bölgeler ve dağlık alanlardan toplanarak sofraları süslüyor. Hostes otu da, Kıbrıs’ta yetişen ve enginar familyasından gelen doğal bitkilerden biri. Lifli bir bitki olması nedeniyle de oldukça faydalı. Dikenleri olması nedeniyle toplanması ve ayıklanması zahmetli olan hostes bitkisi, ayıklanmış haliyle de Pazar yerleri ve marketlerde satılıyor.
Kıbrıslılar, hostes bitkisinin haşlamasını yapıyor ve yemeğini pişiriyor. Ayrıca, hostes, kuru börülce ve kuru fasulyede de kullanılıyor. Hostes yemeği ise, diğer salçalı yemekler gibi kuzu ya da dana etiyle pişiriliyor.


Hostes yemeğinin yapılışı
Hostes bitkisi ayıklandıktan ve doğrandıktan sonra tuzlu ve limonlu suda bekletilir.
Kuşbaşı etler zeytinyağında kavrulur. Üzerine önceden doğranmış soğanlar ilave edilir. Ardından önceden ayıklanan hostesler ve domates salçası da eklenerek sotelenir. Son olarak tuz, karabiber
, limonve üzerini örtecek kadar su ilave edilip pişirilir. Hostes yemeğini bulgur pilavı ya da pirinç pilavıyla birlikte servis etmek önerilir.