Kısa bir süre öncesine kadar hellim İngiltere’de çok yaygın bir yiyecek değildi. Şimdi ise barbekü keyiflerinde sıkça tercih edilen bir peynir. Nasıl oldu da İngilizler arasında hellim bu kadar popüler hale geldi?

BBC’den Nicholas Cooke’un haberine göre, İngiltere, ardından da İsveç en fazla hellim tüketen Avrupa ülkelerinin başında geliyorlar.

Sadece 10 sene öncesine kadar İngiltere’deki marketlerde hellim sorunca size anlamayan gözlerle bakarlardı. Şimdi ise tüm süpermarket zincirleri hellimi satıyor. Tesco’nun hellim satışları %34, Waitrose’un ise %104 artış göstermiş.

Yemek yazarı Rose Prince’e göre bunun üç sebebi var: İngiltere halkının Akdeniz mutfağına olan sevgisi, yeni tatlar deneme hevesi ve televizyondaki şeflerin etkisi.

Bu hellim patlamasından dolayı Güney Kıbrıs’taki üreticiler, yabancı üreticilerin önüne geçebilmek için Avrupa Birliği’nden PDO statüsü almak için çabalıyorlar. Bu statü ile birlikte bir peynire “hellim” adını verebilmek için belirli standartlarda olması şart olacak. Şimdiye kadar yapılan PDO statüsü alma girişimleri sonuçsuz kaldı. Bir diğer sorun da, Kıbrıs’taki (Güney) üreticilerin bu izni almaları halinde Kuzey Kıbrıs’taki üreticilerin bu statüye sahip olamayacak durumda olmaları. Bu da tabi ki adanın sadece yarısının haklarının korunması sonucunu doğuruyor.