Yurt dışlında özellikle de İngiltere’de yaşayan vatandaşlarımızın ülkeye gelmek istiyor olmalarını anlayabiliyorum.

İngiltere’nin salgınla ilgili aldığı tedbirler, ya da başka bir deyişle almadığı tedbirler nedeniyle çok sayıda insan hayatını kaybetti.

İngiliz Hükümeti, resmen yaşlı insanları ve kronik hastaları ölüme terk eder gibi bir politika benimsedi.

Bu akıl almaz tavır nedeniyle İngiltere’de yaşayan birçok vatandaşımız da hayatını kaybetti.

İngiltere’ye bir hayat kurmak için giden ve birçok sıkıntıyı göğüsleyen vatandaşlarımızın, tam da rahat edeceği bir dönemde Covid 19 nedeniyle hayatını kaybetmesi gerçekten insanı kederlendiren bir dram…

Bu nedenle İngiltere’den ayrılmak, ülkesine dönmek isteyen insanlarımız vardır.

Bu isteği, bu niyeti çok iyi anlıyorum, İngiliz Hükümeti’nin umursamaz tavrı, salgını ciddiye almaz tutumu, birçok Kıbrıslı Türkü İngiltere’den soğutmuştur.

Vatandaşlarımız çok haklıdır ama Kıbrıs’a dönüş konusunda herkesin bir kez değil, bin kez düşünmesini tavsiye ederim.

KKTC Hükümeti, dönecek olan insanlara şimdi sözlü olarak bazı vaatlerde bulunuyor ama kimse buna kanmamalıdır.

Hükümet edenler, kesin dönüş yapacak vatandaşlarımıza ne gibi kolaylıklar yapacak, ne gibi imkanlar sunacak, bunun somuta dönüşmesi gerekir.

Yıllar önce de kesin dönüş çağrısı yapılan gurbetçi halkımızı perişan etmişler, insanlar geldiğine geleceğine bin pişman olmuş, geriye dönmüşlerdi.

Gurbetçilere aynı travmayı yeniden yaşatmamalıyız…

“Hadi gelin da burası tamamadır” demek yetmez, bu insanlar geldiğinde neyle karşılaşacak, neler bulacak, bunlar açıkça ortaya konulmalıdır.

Ülkeye dönecek insanları yeniden yolunacak kaz gibi görüp, perişan etmeyeceklerinin garantisini vermeleri gerekiyor.

Evet şu anda İngiltere’deki kötü ortamdan dolayı insanlar korkuyor, bir anlamda can korkusu çekiyor ama unutulmamalıdır ki bu günler geçtikten sonra, Kıbrıs’ta karşılaşabilecekleri kötü koşullar nedeniyle ikinci bir pişmanlık yaşayabilirler.

İngiltere ne kadar kötü olursa olsun, bir sistem ülkesidir. Orada yaşayanlar bunu zaten çok iyi biliyor, İngiltere sistem ve sistemsizlik bakımından KKTC ile kıyas bile edilemez.

Şu sıralar ne kadar kötü yönetilirse yönetilsin, salgın döneminde yöneticiler ne kadar akıl almaz işlere imza atarsa atsın, İngiltere’nin geleneksel bir sistemi vardır, buna alışan insanların, KKTC gibi karmaşık, sistemsiz, mevzuatlar/ formaliteler içinde boğulan ve inanılmaz bir hantallık yaşayan ülkeye alışması kolay değildir.

Bunu zaten göze alarak gelecek olan insanlarımızın en azından başka mağduriyetler yaşamaması için KKTC yöneticilerinden ciddi taahhütler alması gerekmektedir.

Yakında seçim vardır ve seçim dönemlerinde siyasiler her türlü sözü verir ama sonra unutur.

O nedenle İngiltere’de yaşayan soydaşlarımız çok dikkatli olmalıdır, geçmişte yaşanan pişmanlıkların yeniden yaşanmaması için sağlama basmalıdırlar.

Somut kararlar alınmadan, insanımızın mağdur edilmediği garantisi alınmadan kimse bavulunu toplamasın, düzenini bozmasın, yağmurdan kaçarken doluya tutulmasın…