Londra'daki kriz tsunamiye dönüştü, henüz ikinci ayını doldurmayan hükümetin yaşadığı kaos dindirilemedi. İstifa dalgası Başbakan Truss'ı da koltuğundan etti.

İngiltere Başbakanı Liz Truss, hükümet programını bir ay içinde çöpe atıp maliye bakanını görevden aldı, bir gün içinde hem içişleri bakanını hem de kıdemli danışmanını kaybetti. Truss'ın ekibi ise saatler boyunca partideki iki başka kıdemli siyasetçinin hâlâ görevde olup olmadığı sorusuna yanıt veremedi.

Başkent Londra'da sabah olduğunda tüm gözler Downing Street 10 numaraya, yani başbakanlık binasına çevrildi. BBC, Başbakan Truss'ın konutun önünde bir açıklama yapacağını 'son dakika' koduyla duyurdu.

Kameralar önüne çıkan Başbakan Truss, baskılara dayanamayarak istifa ettiğini duyurdu. Boris Johnson kabinesinde dışişleri bakanı olarak görev yapan Truss, Muhafazakar Parti'nin kendi yerine bir isim seçinceye kadar başbakan olarak görevine devam edeceğini de sözlerine ekledi.

Liz Truss 5 Eylül'de iktidardaki Muhafazakar Parti'nin lideri seçilmiş, 6 Eylül'de de başbakan olarak atanmıştı.

Özellikle hükümetin geçen ay açıkladığı vergi kesintisi planları sonrası piyasalar sarsılmış, sterlin değer kaybetmiş, giderek artan sayıda Muhafazakar Parti milletvekili Truss'a istifa çağrısı yapmıştı.