7’si covid-19 hastası olmak üzere 18 Kıbrıslı Türk’ün cenazelerinin Londra’da bir camide KKTC’ye gönderilmek üzere bekletilmesine tepkiler çığ gibi büyüyor.

North Cyprus UK

Londra'da koronavirüs salgını sırasında yaşamlarını yitiren 18 Kıbrıslı Türk'ün cenazeleri Hackney ilçesindeki bir camide Kuzey Kıbrıs’a gönderilmeyi bekliyor. Bu cenazelerden 7 tanesinin Covid-19’dan hayatını kaybettiği biliniyor.

KKTC Bakanlar Kurulu ise 14 Mayıs tarihinde, koronavirüsten ölmediği düşünülen 11 kişinin cenazelerinin, toprağa verilmek üzere 1 Haziran'dan itibaren Kıbrıs'a götürülmesine onay verdi. Ancak, Covid-19'dan öldüğü bilinen diğer 7 kişinin cenazeleri için hala izin bekleniyor.

Hükümet Suskun…

Bekletilen cenazelerin ailelerinin yaşadığı dram İngiliz basınında bile yer bulurken, KKTC yetkililerinin suskunluğu tepkilere neden oluyor.

Konuyla ilgili açıklama talep ettiğimiz KKTC Sağlık Bakanı Ali Pilli de yorum yapmaktan kaçınmıştı.

Vatandaşlarının yaşadığı drama duyarsız kalan KKTC Hükümeti’ne bir tepki de Kıbrıs İslam Cemiyeti El Haşim Yardım Vakfı UK Başkanı Hüseyin Haşim El Bakayi’den geldi.

“Bu İnsanlar Daha Ne Kadar Bekleyecek?”

North Cyprus UK’e özel açıklamalarda bulunan Bakayi, gerek İngiltere’deki Kıbrıs Türk toplumundan gerekse Kıbrıs’taki bilim ve din insanlarından gelen tepkilere kulak tıkayan KKTC hükümetini ‘insanlarını unutmakla’ suçladı.

Hackney’deki camide bekletilen cenazelerin aileleri için ‘sabır taşı’nın çatladığını ifade eden Bakayi, “bu insanlar daha ne kadar bekleyecek?” diye sordu.

“Çok Derin Yaralar Açıldı”

Bakanlar Kurulu’nun 11 kişinin cenazelerinin toprağa verilmek üzere 1 Haziran'dan itibaren Kıbrıs'a götürülebileceği yönündeki kararını yorumlayan Bakayi, “Bir karar üretildi ama nasıl bir yol izlenecek bilmiyoruz. Yetkililerden cenazelerin naklinde nasıl bir yol izleneceği ile ilgili herhangi bir bilgi alamadık” dedi.

Covid-19’dan ölenlerle ilgili ise hala bir karar üretilmesini beklediklerini kaydeden Bakayi, ölenlerin yakınlarının büyük bir hayal kırıklığı yaşadığını, bu süreçte çok derin yaralar açıldığını vurgulayarak, KKTC’deki yetkililerin seslerini duymasını istedi.

“Türkiye Vatandaşları Çoktan Ülkelerine Gönderildi”

Bakayi yaşanan dramı şöyle anlattı:

“Aylar önce covid-19’dan ölen Türkiye vatandaşları çoktan ülkelerine gönderildi. Bizim insanlarımız haftalardır camide tabutların içinde bekletiliyor. KKTC insanlarını unutmuş, çok yazık…

Covid-19’dan ölen vatandaşlar ne olacak, daha ne kadar bekleyecekler? Aileler için sabır taşı çatladı.

Bir din insanı olarak ailelere destek olmaya çalışıyorum. Ama insanlar büyük bir hayal kırıklığı yaşıyorlar.

Burada 8 -9 haftadır bekletilen evlatlar var…

Kıbrıs’ta 95 yaşında bir nine oğlunu bekliyor, bari ona merhamet etsinler… İki abisini bekleyen kardeş var…

Bu günleri unutmak mümkün değil, kalplerimizde çok derin yaralar bırakacak günler yaşıyoruz.”