İngiltere’de Covid-19 ve Brexit nedeniyle yaşanan akaryakıt krizinin bir benzeri hayvancılık endüstrisinde patlak verdi. Yeterli sayıda kasap olmadığı için yüz binlerce domuzun haftalar içinde öldürülebileceği belirtildi.

İngiltere’de hem Covid-19 salgını hem de Brexit sonrası diğer AB ülkelerinden şoför olarak çalışmaya gelenlerin sayısının azalmasıyla yakıt krizi yaşanmış, geçtiğimiz hafta benzin istasyonlarının dışında kuyruklar oluşmuştu. Bugünse kamyoncular gibi kasap ve mezbaha çalışanlarının sayısında da ciddi bir azalma yaşandığı haberi geldi.

‘BESİN ZİNCİRİNE ÇOKTAN GİRMİŞ OLMASI GEREKEN 120 BİN DOMUZ VAR’

İngiltere Ulusal Domuz Birliği’nin (NPA) yetkililerinden Lizzie Wilson, kasap sıkıntısı nedeniyle et işleme merkezlerinin kapasitesinin yüzde 25 oranında azaldığını, kesilecek olgunluğa gelmiş domuzların çiftliklerde birikmesinin soruna yol açtığını söyledi. Reuters ajansına konuşan Wilson, “Şu an çiftliklerde, çoktan kesilmiş, besin zincirine girmiş ve tüketilmiş olması gereken yaklaşık 120 bin domuz var” dedi. Wilson, hükümetten yardım alamamaları halinde domuzları öldürmekten başka seçenekleri kalmayacağını, bazı üreticilerin bu seçeneği gözden geçirmeye başladığını ve tüketicilerin de krizin etkilerini market raflarında görmeye başladığını söyledi.