DÜNYA

İklim krizi en çok yaşlıları vuruyor

Bilim dergisi Lancet’in Dünya Sağlık Örgütü, Dünya Bankası, University College London gibi 35 farklı kurumdan 120 uzmanla birlikte hazırladığı Sağlık ve İklim Değişikliği 2020 raporu yayınlandı.
Rapora göre 2000 yılından 2018’e kadar aşırı sıcaklar nedeniyle hayatını kaybeden yaşlıların sayısı yüzde 54 arttı.
Türkiye, sıcak hava dalgaları nedeniyle yaşlı ölümlerinin en fazla olduğu 2. derece bölgeler arasında yer alıyor.

İncelenen 101 ülkenin 51’inde iklim değişikliğinin ulusal sağlık sistemine etkisi üzerine bir strateji veya planı bulunuyor.
Bu ülkelerden ise yalnızca 4’ü bu planlara yeterli finansal kaynak ayırmış durumda.
Rapora göre acil önlem alınmadığı durumda, iklim değişikliği küresel sağlığı giderek daha fazla tehdit edecek, yaşamları ve geçim kaynaklarını etkileyecek ve sağlık sistemleri üzerinde baskı oluşturacak.
Rapor hakkında Avrupa İklim Vakfı’na konuşan Halk Sağlığı Uzmanları Derneği’nden Prof. Çiğdem Çağlayan, iklim değişikliğinin en kırılgan kişileri daha çok tehdit ettiğini söyledi.
stanbul Politikalar Merkezi Kıdemli Araştırmacısı ve Halk Sağlığı Uzmanı Dr. Ümit Şahin ise “Tıpkı hava kirliliğine bağlı ölümler gibi gerçek zamanlı saptanamadığı için, sıcak dalgaları bir sessiz katil olma niteliğinde. İklim değişikliğiyle artan sıcak dalgalarına bağlı kitlesel ölümler başlamadan önlem almak zorundayız” diye konuştu.