TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın KKTC ziyaretinin yankıları dünya genelinde sürüyor. Yunan gazeteleri Erdoğan'ın açıklamalarına oldukça kızmış görünüyor.

Doğu Akdeniz'de Türkiye ile girmeye çalıştığı rekabet sonucunda sinirleri iyice gerilen ülke basınının, bu sefer de adada yaşanan tarihi anları sindirmekte zorlanması dikkat çekti.

Yunan Pentapostagma haberinde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Kapalı Maraş'ın yüzde 3.5'inin askeri bölge statüsünden çıkarılacağına ilişkin açıklamasına yer verdi.

Haber şöyle devam etti: "Tatar ve Erdoğan, Yayın yaptığı bölgenin askerden arındırılmış olarak nitelendirileceğini ve mülklerin Kıbrıs'ta kurdukları Komisyon aracılığıyla sahiplerine karakteristik olarak iade edileceğini belirttiler."

YUNAN MEDYASINDAN KÜSTAH TANIMLAMA

KKTC yönetimindeki Kapalı Maraş kentinin açılmasına yönelik haklı adımı 'provokatif eylem' olarak tanımlayan gazete, Tatar'ın 'Kapalı Maraş’ın yüzde 3.5’ine denk gelen bölümünün askeri bölge statüsünden çıkarılacağı' ifadelerine yer verdi.

Gazete ayrıca Erdoğan'ın 'Türk tarafının çözüm çabalarına rağmen, Güney Kıbrıs tarafının aldığı pozisyon nedeniyle tüm projenin başarısız olduğu' ifadelerini haberine taşıdı.

KATHİMERİNİ: ERDOĞAN 'KIBRISLI TÜRKLERİN DÜŞMANLARINI' HEDEF ALDI

Yunan gazetesi Kathimerini'nin haberine göre, Yunanistan Dışişleri Bakanlığı bu açıklamaları ve Kapalı Maraş'ın açılması adımını kınayan bir açıklama yayınladı. Haberde şu kısımlara vurgu yapıldı:

"Erdoğan konuşmasında, Yunanistan Başbakanı Kyriakos Miçotakis de dahil olmak üzere 'Kıbrıslı Türklerin düşmanlarını' hedef aldı ve 'Bu kişiler Kıbrıs ile ilgili konuşmalar yapacak. Onları dinleyeceğiz ama ne dedikleri umurumuzda değil' dedi.

"Türk Cumhurbaşkanı, Kıbrıs'ta 'iki devletli çözüm' çağrısını yinelerken, bu fikri reddeden Avrupa Birliği'ni sert bir dille eleştirdi. Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula Von der Leyen bu ayın başlarında Lefkoşa'da, Kıbrıs'ın 2004 yılında katıldığı 27 üyeli bloğun böyle bir düzenlemeyi 'asla ve asla' kabul etmeyeceğini söyledi.

"Recep Tayyip Erdoğan, Salı günü yaptığı konuşmada 'Onların nasihatini almayacağız… Yapmamız gereken neyse onu yapacağız' ifadelerini kullandı."