Ülkemizde son günlerde en çok merak edilen konu Meclis’in açılıp, açılmayacağı gündemi.

Halihazırda yürürlüğe girmeyi bekleyen bir sürü yasa tasarısı var iken, çoğu yabancı uyruklu kişinin KKTC’deki hayatı Meclis’ten çıkması beklenen Muhaceret Affı Yasası’na bağlıyken hükümetin bu umursamaz tavrı vatandaşın sabrını taşırdı.

Tüm dünyayı olduğu gibi ülkemizi de etkisi altına alan Kovid-19 pandemi sürecinde olumsuzluklar peşi sıra gelirken, hükümetin bu sorunlara çözüm üretmesi bekleniyor ancak kendi partilerindeki iç meselelerine odaklanmış olmaları ise ülke sorunlarına yer bırakmıyor.

Bu sabah Kanal T’ye konuk olan Cumhuriyet Meclisi takımında CTP Milletvekili ve eski Cumhuriyet Meclisi Başkanı Teberrüken Uluçay, Meclis’in ne zaman açılacağına ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Basında yer alan haberlere göre Meclis’in açılamayacağının öngörüldüğünü ifade eden Uluçay, Millet Partisi Genel Başkanı Bertan Zaroğlu’nun nisap vermeyeceği yönünde yapmış olduğu açıklamasının bunu işaret ettiğini söyledi.

Uluçay, böylesi bir olayın Meclis tarihinde ilk kez yaşandığına dikkat çekerek, geçtiğimiz Salı günü Ocak ayının ilk haftası erken seçim tarihinin belirlenmesi noktasında Başbakan Ersan Saner’e öneride bulunduklarını ve akabinde UBP’nin kendi içinde yapmış olduğu toplantıda üçe bölündüğünü aktardı.

“O gün hemen seçime gidelim diyenler oldu ve anlaşamadılar, karar alamadılar. Sonra açıklama yaparak toplantıya katılmayacaklarını ve Meclis toplantısında da katılım göstermeyeceklerini söylediler” diyen Uluçay, Meclis oturumunun ne olacağı sorusunu yönelttiğinde ise “Galsın, Ekim’e Allah kerim” yanıtını aldığını belirtti.

“SEÇİM NİSAN’DA OLURSA 2022’NİN 7 AYINI KAYBETTİK DEMEKTİR”

Eski Cumhuriyet Meclisi Başkanı Teberrüken Uluçay, Meclis’in açılması ve seçim tarihinin belirlenmesiyle ilgili yapılan girişimlerden bahsederek, şunları aktardı:

“Zaten Meclis kapanamamışken biz Pazartesi günü toplandık, oturumu kapatamadık. Sonra da açık kalmaya devam etti diğer günlerde ve bu 1 Ekim’e kaldı.

Biz 29 Haziran Salı günü ana muhalefet olarak Sayın Ersan Saner’e, seçimlerin Ocak ayında yapılması önerisini Salı günü yaptık, birkaç yasa tasarısı var. Onları da geçirelim bekleyişte olan insanlar da beklemesin ve halihazırda bu süreç gereksiz bir şekilde uzamasın istedik.

Biz, 2022 Nisan ayındaki seçimin ülkenin ekonomik gelişimi açısından ciddi anlamda kayıp olacağı düşüncesindeyiz. Nedeni, Haziran sonu yerel seçimler yapılacak olması. Bundan iki ay gerisinden de seçim yasakları başlayacak. Nisan ayında seçim olacaksa 2 ay gerisine gidildiğinde Şubat ayında seçim yasakları başlayacak demektir. Bu da 2022 yılının ilk 7 ayının kayıp olacağı anlamına geliyor.

Pandeminin getirdiği olumsuz koşullarla mücadelede bunun olumlu bir zemin olmadığını ifade ederek, bu seçimi yılın başında yapma önerisinde bulunduk ki ülke ihtiyaçları noktasında daha eylemsel olunabilsin. Dolayısıyla muhalefet aslında şu an beklemede olan bazı yasa tasarılarının hayat bulması ülke yararına olabilecek ve aynı zamanda da bir an önce erken seçim tarihinin belirlenmesi hükümetin de işine gelecekti.”

Kaynak: Gıynık