CTP Milletvekili Sıla Usar İncirli, eğitimin kalitesinin artırılması için icraatların çok yetersiz olduğunu savundu.
Genel olarak Eğitimin bütçesinin artırıldığının görüldüğünü, bazı kalemler düşürülürken bazı kalemlerin artırıldığını kaydeden İncirli, bu konuda izahat istedi.
Sözleşmeli ve geçici personel kalemlerinde artış görüldüğünü söyleyen İncirli, “İki dudak arasında bir istihdam şeklini mi hedefliyorlar?” diye sordu.
Yükseköğrenimin ülke ekonomisine büyük katkı yaptığını ancak büyük sıkıntıları da olduğunu ifade eden İncirli, yükseköğrenimin kalitesini korumanın, öğrenci akışının sürmesinin önemine vurgu yaparak, bunun bir devlet politikası olması gerektiğini vurguladı.
Üniversitelerin araştırmalarını, yayınlarını destekleyecek kalemler olup olmadığını soran İncirli, üniversitelerin araştırma ve yayınlar yapmalarının uluslararası arenada kendilerini gösterebilmeleri için çok önemli olduğunu ve niceliğin yanında niteliğin de artırılması gerektiğini belirtti.
“Ülkeye gelen öğrencilere konforlu bir yaşam sunabiliyor muyuz?” diye soran İncirli, öğrenci dostu şehirler yaratma ve ülkede İngilizce dilinin yaygınlaşması için çaba sarfedilmesi gerektiğini ifade etti.
“Bir zamanlar Kıbrıs üniversite adasıydı dememek için yapmamız gereken şeyler var” diyen İncirli, yükseköğrenimi gelir getirici bir sektör olarak görmekten vazgeçilmesi gerektiğini vurguladı.
Eğitimin yüzyüze sürdürülebilmesi için toplumun en az yüzde 70’inin aşılarının tamamlanması gerektiğini söyleyen İncirli, şu anda aşısızların, aşılarını tamamlamayanların ve aşı süreleri geçenlerin pandemisinin yaşandığını belirtti.
Öğrencilerin aşılanma oranlarının çok düşük olduğunu belirten İncirli, Eğitim Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı’nın bu konuda beraber çalışması gerektiğini kaydederek, hükümetin aşılamada sınıfta kaldığını savundu.