Başbakanlık “Kısa Vadeli Ekonomik Eylem Planı Hazırlık Toplantısı” düzenliyor.

Başbakan Faiz Sucuoğlu başkanlığında bakanlar, ekonomik örgütler ve bürokratların katılımıyla gerçekleştirilen toplantı, Lefkoşa Concorde Tower Otel’de yer alıyor.

Başbakan Sucuoğlu, özellikle Covid salgınının dünyayı etkilediğini, kapanmanın ekonomiyi olumsuz etkilediğini kaydetti.

Gayri milli hasılanın kişi başı 10 bin 55 dolara düştüğünü, büyüme hızını. -16,2’ye düştüğünü ifade eden Sucuoğlu, işsizliğin de 10,1 olduğunu söyledi.

Turizm gelirinin 912 milyon dolardan 165 milyona düştüğünü, Yüksek öğrenimde 786 milyon dolar gelirin 384 milyon dolara gerilediğini ifade eden Sucuoğlu, İhracatın 106 milyon dolar İthalatın ise 1 milyar 319 milyon dolar olduğunu kaydetti.

Sucuoğlu, Yüksek öğrenimde özellikle Türkiye uyruklu öğrenci sayısının son üç yılda 11 bin azaldığını, Üçüncü uyruklu öğrenci sayısının ise 11 bin arttığını söyledi.

Gelen yolcunun 6 kat azalmayla 388 bine düştüğünü de söyleyen Sucuoğlu, genel rakamların sıkıntılı bir süreçte olduğunu ve doruk noktasına doğru ilerleme olduğunu gösterdiğini işaret etti.

Sucuoğlu, özellikle bugün ekonomi için acil neler yapılabilir, temel gıda maddelerinde nasıl önlem alınabilir, zorda olan vatandaşlara nasıl destek olabileceklerini tartışacaklarını ifade etti.

Orta vade yapılacak planlamaların 5 yıllık süreci kapsayacağını ifade eden Sucuoğlu, “Turizm eğitim müteahhitlik yanında yeni sektörler nasıl açılabilir” konusunda çalışmalar yapacaklarını, çünkü yeni sektörlere ihtiyaç olduğunu kaydetti.

Sıcak paraya erişmede etkili olacak yasal süreçleri hızlı bir şekilde hayata geçirecek çalışmalara devam edeceklerini de söyleyen Sucuoğlu, bu çerçevede bugün ortaya konacak önerilerin kendileri için önemli olduğunu, bunların hızlı bir şekilde hayata geçirilmesi için çalışacaklarını ifade etti ve başarılar diledi.

Haber: Emir Ertorun