Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre, halkın yaşamını kolaylaştıracak ve refahının artmasına katkı koyacak yasaların süratle Cumhuriyet Meclisi’nde geçmesini sağlamak adına çalışmalar yaptıklarını belirtti.

Töre, Belediyeler Yasası’na yönelik reformun mart ayı sona ermeden Cumhuriyet Meclisi’ne götürülmesinin söz konusu olduğunu, Meclis iç tüzüğü, Anayasa ve Siyasi Partiler Yasası’nda da bazı değişikliklerin yapılması gerektiğini söyledi.

Cumhuriyet Meclisi Başkanlığı’na seçilen UBP Milletvekili Zorlu Töre, Türk Ajansı Kıbrıs’a (TAK) hedeflerini anlattı.

“BELEDİYELER YASASI MART BİTMEDEN MECLİS’E GELECEK”

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre, halkın yaşamını kolaylaştıracak refahını artıracak beklentilerine cevap verecek yasaların süratle Cumhuriyet Meclisi’nden geçmesini sağlamak gerektiğini bu yönde çalışmalar yapacaklarını belirtti.

Töre, Belediyeler Yasası ve reform yasalarının gündeme geldiğini söyleyerek, ay sonu gelmeden belediyelerle ilgili adımların Meclis’e geleceğini kaydetti.

Seçim ve Halk Oylaması Yasası’nın değişmesinin de gündemde olduğunu dile getiren Töre, Meclis iç tüzüğünde, Anayasa’da, Siyasi Partiler Yasası’nda da bazı değişikliklerin yapılması gerektiğini söyledi.

Töre, bu değişikliklerin çok daha geniş bir mutabakatla ele alınması gerektiğini, Anayasa değişikliklerinin de referanduma götürülmesi gerektiğini, iktidar ve muhalefetin mutabakatıyla bunun sağlanabileceğini ifade etti.

“SORUNLARIN ÇÖZÜMÜNE KATKI SAĞLAYACAK YASALAR İVEDİLİKLE GEÇMELİ”

Ülkede ciddi ekonomik ve sosyal problemler bulunduğunu bu konularla ilgili gelecek yasaların bekletilmeden ele alınması gerektiğini söyleyen Töre, Başbakanın yatırımların önünün açılacağı Maliye’nin rahatlatılacağı radikal kararlar üretileceği yönünde açıklamaları bulunduğunu, bu yönde gereken yasaların çıkarılmasına yardımcı olmak ve öncülük etmenin Meclis Başkanı olarak asli görevi olduğunu belirtti.

Meclis’in halkın egemenliğinin simgesi olduğunu söyleyen Töre, “Meclis’e ciddiyet ve saygınlık kazandırma asli görevlerim arasındadır. Devletin varlığı ve bağımsızlığı halkın egemenliği önemli hususlardır. Bu konuda da hassas davranacağım” dedi.

“GENEL KURULU’NUN TOPLANMASI VE YASA ÇIKARILMASINDA 26 SAYISI ARANMAMALI”

Meclis’in 26 milletvekili sayısını bulmadan da açılması gerektiğine inandığını söyleyen Töre, “Bazı yasaların geçirilmesi için de ille de 26 sayısının aranmasının gerekli olmadığına inanıyorum. Meclis Genel Kurulu’nun toplanması ve yasa çıkarılması yönünde daha kolaylık sağlanması gerektiğini düşünüyorum” diye konuştu.

Cumhuriyet Meclisi Başkanı ve Yardımcısının, yeri geldiğinde Cumhurbaşkanına vekalet ettiğini bu nedenle Cumhurbaşkanı seçilme koşullarını taşımaları gerektiğini söyleyen Töre, “Cumhurbaşkanında 35 yaş üzeri ve üniversite mezunu olma şartı aranıyor. Meclis Başkan ve Yardımcısının da bu özellikleri taşıması gerektiğini düşünüyorum” dedi.

“MECLİS VAKTİNDE AÇILMALI”

Töre, hükümet ve muhalefet tarafının Meclis’in saat 10.00’da açılması konusunda gerekli hassasiyeti göstermesi gerektiğini, buna yönelik uyarılarda bulunacağını kaydetti.

Her milletvekilinin asli sorumluluğunun bu olduğunu dile getiren Töre, Genel Kurul’un ancak bir hastalık veya ölüm gibi ciddi nedenlerle uzlaşı sağlanarak geç açılabileceğini aksi halde zamanında açılması gerektiğini kaydetti.

Komitelerin çalışmasının çok önemli olduğunu dile getiren Töre, “Cumhuriyet Meclisi olarak ulusal değerlerimize ve Anavatan Türkiye’ye sahip çıkmak tarihi bir sorumluluk olarak ortada durmaktadır” dedi.