İngiltere’de Türkçe konuşan toplum tarafından oldukça tanınan sevilen Başbakan Ersin Tatar’ın yeğeni Munir Tatar, Kıbrıs Türk Basınında İngiltere’de yaşayan Kıbrıslı Türkler için ‘Londrezliler’ tanımlamasının kullanılmasına sitem etti.

‘Londrezliler’ kelimesinin İngiltere’de yaşayan Kıbrıslı Türkler için dışlayıcı ve kırıcı bir söylem olduğunu vurgulayan başarılı uzman muhasebeci ve yeminli Mali Müşavir (Chartered Accountant) Tatar, KKTC’de kimsenin yurt dışında yaşayan Kıbrıslı Türkleri umarsamadığını kaydetti.

“KİMSE YURT DIŞINDA YAŞAYAN KIBRISLI TÜRKLERİ UMURSAMIYOR”…

1950 yıllarında İngiltere’ye gelen Kıbrıslı Türkler ‘in artık yaşlanmaya başladığını anlatan Munir Tatar, “1950 yıllarında İngiltere’ye gelen Kıbrıslı Türkler, yaşlanmaya başladı ve birçoğu da Kıbrıs’a dönmek istiyor. En temel sorun burada başlıyor. Bunun nedeni ise şudur; KKTC’de kimse yurt dışında yaşayan Kıbrıslı Türklere ilgi göstermiyor, umursamıyor ve daha doğrusu kaale almıyor” dedi.

Tatar, kendilerini üzen bir konuya daha değinerekKKTC’de bulunan bazı yerel gazeteler İngiltere’de yaşayan Kıbrıslı Türklere ‘Londrezliler’ olarak hitap ediyor. Bu oldukça dışlayıcı ve kırıcı bir söylem. Bizler Londrezliler değil, Kıbrıslı Türk’üz” vurgusu yaptı.

İngiltere'nin önde gelen başarılı uzman muhasebeci ve yeminli Mali Müşaviri (Chartered Accountant) Munir Tatar, Kuzey Kıbrıs ve İngiltere arasındaki ilişkileri ve Kıbrıslı Türklerin göç serüveni ile asimilasyon sürecini de değerlendirdi.

“ASİMİLASYON, VATAN SEVGİSİNİN ÖNÜNE GEÇEMEDİ”

Tatar şu açıklamaları yaptı:

“1950’li yıllardan beridir, başta İngiltere olmak üzere, Kıbrıslı Türkler Avustralya ve Kanada’ya göç etmeye başlamıştı. Kıbrıslı Türklerin diasporası ise bu yıllarda yoğun olarak gerçekleşti. Bu vatandaşlar, ailem ve kendim gibi, göç ettikleri bu yabancı ülkelere adapte olmak zorunda kaldı. İlk etapta bu ülkelerin lisanını öğrendiler, iş kurdular ve bir şekilde bireysel başarılara ulaştılar. Bununla birlikte, Kıbrıslı Türklerin asimilasyon süreci böylece başlamıştı. Yaşadıkları ülkenin, kültürünü, kanunlarını ve şartlarını benimsediler. Lakin asimilasyon, vatan sevgisinin önüne geçemedi. Bu vatandaşların birçoğu bir gün Kıbrıs’a dönme hayali ile yaşadı.

İngiltere’de yaşayan Kıbrıslı Türklerin sayısını kimse bilmiyor. Fakat bana göre, buradaki nüfus sayımız 100 binin üzerinde. Farklı verilere göre farklı rakamlar veriliyor lakin pesimist bir tahmin olarak 100 bin diyebiliriz. 1950 yıllarında İngiltere’ye gelen Kıbrıslı Türkler, şu an yaşlanmaya başladı ve birçoğu da Kıbrıs’a dönmek istiyor. Kısaca, yıllardır arzuladıkları hayali artık gerçekleştirmek istiyorlar. En temel sorun burada başlıyor, bunun nedeni ise şudur; KKTC’de kimse yurt dışında yaşayan Kıbrıslı Türkleri ilgi göstermiyor, umursamıyor ve daha doğrusu kaale almıyor.”

“EN POZİTİF YAKLAŞIMI SERGİLEYEN ERSİN TATAR’DIR”

“Burada yaşayanlar KKTC’ye gidince birçok haksızlıklara maruz kalıyor. Şimdiye kadar gelmiş geçmiş hükümetlerden bu konuya en pozitif yaklaşım sergileyen ve uğraş veren şimdiki Başbakan Ersin Tatar’dır. KKTC Başbakanı Ersin Tatar, Şubat ayında Londra’da yaptığı konferansta, İngiltere ve KKTC arasındaki bağların güçlendirilmesi gerektiğini vurgulamıştır. Ersin Tatar ‘halk insanı’ olarak nitelendirildiği ve İngiltere’de büyüdüğü için bu konuya özellikle daha sıcak bakıyor.”

“DIŞ KIBRISLI TÜRKLER BAKANLIĞI ATANMALI”

İngiltere’de yaşayan Kıbrıslı Türklerin çeşitli nedenlerden dolayı KKTC’den uzaklaştırıldığını ifade eden Munir Tatar, İngiltere’de yaşayan vatandaşların isteklerini özetledi:

“Öncelikle Kıbrıs’taki yatırımlar için kolaylıklar sağlanmalı, kanunların şeffaf olması ve İngiltere’de yaşayan Kıbrıslı Türkler için bir müsteşarlık veya bakanlık verilmeli. 1983’ten beri rahmetli babamın inisiyatifi ile bir Dış Kıbrıslı Türkler Bakanlığını atanması gerektiğini vurguladık. Veya bu Dışişleri Bakanlığına bağlı olarak yapılabilir”.

“İNGİLTERE’DE KIBRIS’TA OLDUĞUNDAN FAZLA KIBRISLI TÜRK VAR”

Munir Tatar, Dünyada çok nadir ve eşsiz bir durum yaşandığını belirterek İngiltere’de, ada genelinden daha fazla Kıbrıslı Türk’ün yaşadığını belirtti.

Tatar, “KKTC’ye göre burada daha fazla soydaşlarımız bulunuyor fakat bu çoğunluğa yönelik ilişkin bir sorumlu bulunmuyor Kuzey Kıbrıs’ta. Dolayısıyla, eğer böylesi bir yaklaşım resmi olarak gerçekleşirse eğer, bizlere de bir güvence olmuş olur. Çünkü burada yaşayan vatandaşların çoğu maddi açıdan güçlü bir pozisyonda, bu vatandaşlara yönelik gerekli garanti ve ilgi verildiği takdirde, KKTC ekonomisine muazzam bir katkı sunulacak” dedi.

“GÜMRÜK ÜCRETİ ALINMASIN”

Kuzey Kıbrıs’a kesin dönüş yapmak isteyen vatandaşlara bir araba ve eşyalarından gümrük alınmaması gerektiğini belirten Tatar, bunun büyük kolaylık sağlayacağını ifade etti.

Başbakan Ersin Tatar’ın bu önerilerine oldukça sıcak baktığını söyleyen Munir Tatar, Başbakan’ın bu girişimleri ileriye dönük değerlendirdiğini kaydetti. Munir Tatar, “Makamlar ve isimler geçici lakin kanunlar kalıcıdır. Ersin Tatar’dan sonra gelecek olan ise bu kanunlara saygı göstermek zorundadır” şeklinde konuştu.

“SEÇİLME DEĞİL SEÇME HAKKI”

Munir Tatar, “Herkesi yakından ilgilendiren bir diğer konu ise seçilme değil seçme hakkının bize verilmesidir” dedi ve devam etti:

“Bizler bu konu üzerine uzun yıllardır çalışmalarımıza devam ettirdik. Çünkü eğer ben askerliğimi yaptıysam ve elimde KKTC kimliği varsa, benim oy hakkım da olmalıdır. Benim eşim İtalyan vatandaşı ve çocuklarım İngiltere’de yaşamalarına rağmen her seçimde oy pusulası gönderiliyor kendilerine. Dolayısıyla, eğer bizlerin de seçme hakkı olursa, KKTC’de yaşayan vatandaşlar gibi aynı haklara sahip olacağız. Demokrasi ve insan hakları da buna işaret ediyor.

“DİASPORADAKİLER HER DAİM ÖTEKİLEŞTİRİLDİ”

Bizleri oldukça üzen bir başka konu daha var, KKTC’de bulunan bazı yerel gazeteler İngiltere’de yaşayan Kıbrıslı Türklere ‘Londrezliler’ olarak hitap ediyor. Bu oldukça dışlayıcı ve kırıcı bir söylem. Bizler Londrezliler değil, Kıbrıslı Türk’üz.

Uzun yıllardır memleketlerinde uzakta, İngiltere’de yaşayan Kıbrıslı Türkler, çeşitli sebeplerden dolayı Kuzey Kıbrıs’tan uzaklaştırıldı. Bu yaklaşım ise bu sebeplerden biridir, diasporadaki Kıbrıslı Türkler uzun yıllardır her daim ötekileştirildi. Oysa bizler farklı nedenlerden dolayı burada yaşamak zorunda kalan, lakin her gün memleket hasreti ile yaşayan vatandaşlarız.”