Türkiye’de yayınlanan Sözcü Gazetesi’nde Yusuf Demir imzalı haberde, Kıbrıs’taki saray ihalesi de tanıdığa gittiği iddia edildi.  AKP, Türkiye'deki saraylardan sonra KKTC'ye yapılacak sarayın ihalesini de kapalı kapılar ardında özel olarak davet ettiği tanıdık müteahhide verdiğini öne sürdü. Gözde müteahhit Siyahkalem'e ödenecek rakamın 2 milyar 497 milyon lira olacağı belirtildi.

“KKTC. Cumhurbaşkanlığı, Cumhuriyet Meclisi, Millet bahçesi, Cami ve Ek Tesisleri İnşaatı ile Altyapı ve Çevre Düzenlemesi İşi” başlıklı ihale, açık usül yerine kimselere duyurulmadan gerçekleştirildiği iddia edildi.

İhalenin, Kamu İhale Kanunu’nun deprem gibi olağanüstü haller için öngördüğü “21-b Pazarlık” usulüyle duyuru ilanı yapılmadan düzenlendiğinin ortaya çıktığı öne sürüldü. 7 Temmuz 2022 günü Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından kapalı kapılar ardında yapılan ihale, özel olarak davet edilen Siyahkalem Mühendislik İnşaat’a verildiği iddia edildi. Yaklaşık maliyeti 2 milyar 852 milyon 985 bin 462 lira 40 kuruş hesaplanan projenin ihalesi, 2 milyar 497 milyon liraya tamamlandığı belirtildi.

20 Temmuz günü imzalanan sözleşmeye göre 25 Temmuz’da başlayan inşaat süreci 6 Aralık 2023’te bitecek.

KKTCli müteahhitler ne diyecek?

Öte yandan, KKTC faaliyet gösteren müteahhitleirn konuyla ilgili nasıl tepki verecekleri merak ediliyor. Bilindiği üzere KKTCli müteaahhitler bu tip çalışmaların Kıbrıslı Türk müteaahhitler tarafından yapılmasını ve ekonomiye katma değer katmasını talep ediyorlar.

Kaynak: Sözcü