Cumhurbaşkanı Ersin Tatar Türkiye temaslarını tamamlayarak yurda döndü.

Cumhurbaşkanı Tatar, Ercan Havalimanı’nda basın açıklaması yaparak, temaslarını değerlendirdi.

Temasları kapsamında ilk olarak sel felaketinde zarar gören bölgeleri ziyaret ettiğini kaydeden Cumhurbaşkanı Tatar, bir kez daha geçmiş olsun temennisini dile getirdi.

Tatar ziyaretleri kapsamında Türkiye Cumhurbaşkanı yardımcısı Fuat Oktay, Türkiye Barolar Birliği, Ticaret Odası yetkilileri, çeşitli sivil toplum örgütleri ve medya ile biraraya gelerek Kıbrıs konusunda gelinen son aşama ve Türkiye ile ilişkileri değerlendirdiklerini ifade etti.

İş insanları ile yaptığı görüşmelerde KKTC ekonomisine nasıl bir katkı yapılabileceği konusunda görüş alışverişinde bulunduklarını da ifade eden Tatar, “Pandemi öncesi iyi bir noktaya gelirken bu süreçte yaşadığımız sıkıntıları ancak pandemi sonrasında başarılı olduğumuz alanlarda büyük bir yükselişe geçebileceğimizi, dolayısıyla onların da buraya yatırımları ile katkı yapabileceklerini kendileriyle paylaştım” dedi.

Konya’da gençlerle buluştuğunu hatırlatan Tatar, burada Kıbrıs meselesini anlattığını belirten Tatar, Kıbrıs meselesinde gençlere ne kadar ihtiyaç olduğunu çünkü Kıbrıs’ın bir milli dava olduğunu, bu milli davanın da ancak bu davayı benimsemeleriyle ileriye taşınabileceğini paylaştığını söyledi.

Türkiye’nin her boyutuyla KKTC’ye katkıları olan bir ülke olduğuna işaret eden Tatar, bu ülkede temaslar yapmasının ve açıklamalarda bulunmasının KKTC’nin yararına olduğunu vurguladı ve orada yaptığı değerlendirmelerin KKTC’ye karşı daha fazla olumlu bir bakış açısı oluşturması bakımından önemli olduğunu söyledi.

Rum Yönetimi Başkanı NikosAnastasiadis’in Kıbrıs Cumhuriyeti’ne dönme gibi bir görüş paylaştığına dikkati çeken Tatar, 1960’a dönüş diye bir şey olmayacağını vurguladı.

Tatar, “Biz Kıbrıslı Türkler olarak 1960’a dönüş diye bir şey olamaz bu konuda, 18 Eylül tarihinde New York ziyaretim öncesinde mutlaka benim değerlendirmelerim olacaktır. Baş müzakereci ve özel temsilcim sayın Ergün Olgun’un bu esnada bazı temasları olmuştur. Türkiye Dışişleri Bakanlığı ile ekip olarak değerlendirmeleri olmuştur. Bütün bunların hazırlığı içerisinde biz de tabi ki son pozisyonu netleştirmek suretiyle New York’a gideceğiz. Orada BM Genel Sekreteri ile muhtemelen yapacağımız toplantıdan sonra çeşitli ikili görüşmeler ve Rum tarafı ile gayrı resmi bir toplantı olur mu olmazmı, bunu ileriki günlerde göreceğiz” diye konuştu.

Tatar, Türkiye Cumhuriyeti’nin verdiği tam destekle,yanyana yaşayan iki ayrı eşit egemen devlet ve iki devletin işbirliği ile bir anlaşma olabileceği noktasındaki pozisyonlarının açık ve net olduğunun da altını çizdi.

“Bu pozisyondan bizim geri adım atmamız söz konusu değildir” diyen Tatar “Kıbrıs eski Kıbrıs değildir, Doğu Akdeniz eski Doğu Akdeniz değildir Türkiye’nin de bu bölgedeki hedefleri ve iddiaları dolayısıyla garantör ülke Türkiye’nin desteğiyle bizim ortaya koyduğumuz bu yeni siyaset, yeni anlayış bizim net bir pozisyonumuzdur” dedi.

Tatar, 18 Eylül’de New York’a hareket etmeden önce tüm bunları en iyi bir şekilde değerlendirip Türkiye ile istişare ettikten sonra New York’a gideceklerini söyledi.

Güney Kıbrıs’ta orta öğretim öğrencilerine dağıtılan bir kitapta Atatürk ile ilgili bir sayfanın çıkarılması yönünde öğretmenlere gönderilen yazıyla ilgili bir soruya karşılık olarak ise Cumhurbaşkanı Tatar, Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’ü bu saatten sonra tartışmanın bir anlamı olmadığını, çünkü Mustafa Kemal’in büyük bir lider olduğunu bütün dünyanın da kabul ettiğini söyledi.

Tatar “Bunu bütün dünya kabul etmişken Rum tarafında bir kitaptan o sayfayı çıkarıp da yerine başka bir şey koymanın hiçbir anlamı yoktur, dolayısıyla kendilerini bir kez daha böyle bir davranıştan dolayı kınıyorum” dedi.

Tarih kitapları konusunun Annan Planı dönemine kadar gittiğini belirten Tatar, o dönem KKTC’deki yöneticilerin tarih kitaplarının geçmişiyle oynadığını belirtti ve büyük bir yanlış yapıldığını söyledi.

“Gerçek tarihin ve Kıbrıs’ta yaşanmışlıkların, Rum Yunan ikilisinin neyi hedeflediklerini ve bu hedefe ulaşmak için neler yaptıklarını, Kıbrıs Türkü’ne karşı soykırımı ve her türlü uluslararası hukuka aykırı olarak yaptıkları bütün hareketleri bizim gençlerimizin da bilmesi gerektiğini bir kez daha vurgulamak istiyorum” diyen Tatar, bunları bilmenin ileride adil kalcı, eşitlik temelinde bir anlaşma istemedikleri anlamına gelmediğini belirtti.

Eşitlik temelinde her türlü anlaşma olabileceğini dolayısıyla geçmişin iyi bilinmesi gerektiğini ifade eden Tatar “Karşı tarafa şirin görünmek, iyi görünmek, bir anlaşma için koşulları yumuşatmakla olmuyor” dedi.

İngiltere Dışişleri Bakanı ile yazıştığını ve New York’ta kendisi ile görüşmek istediğini ilettiğini söyleyen Tatar, Türkiye ziyaretlerine yönelik yapılan eleştirileri ise kınadı.

Tatar, Türkiye halkının sevgisini ve güvenini kazanmanın KKTC’ye olumu yansıyacağını söyledi.

Tatar “Burada bir ulusla dava var ve gelinen aşamada yan yana yaşayan egemen iki devletin hem KKTC’nin menfaati hem de Türkiye’nin güvenliği için ne kadar önemli olduğunu paylaşıyorum. Biz Türkiye’nin fedakarlığını gördük ama burada ayrı bağımsız bir devletin güçlenmesinin Türkiye için de önemli” değerlendirmesinde bulundu