Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Dr. Fazıl Küçük Bulvarı’nda düzenlenen resmi geçit töreninde yaptığı konuşmada, Kıbrıs Türk halkı en mutlu günlerinden birini 15 Kasım 1983’te yaşadığını beklirterek, onurlu bir varoluş mücadelesi ve eşsiz fedakarlıklarla kurulan KKTC’nin yıldönümünün büyük çoşku ile kutlandığını söyledi.

Bu çoşkuyu yaşarken geleceğe daha emin adımlarla yürüyebilmek için geçmişten bu yana yaşananların muhasebesinin doğru yapılması gerektiğini söyleyen Tatar, kutsal ve milli mücadele yolunda sarsılmadan ilerlenmesi gerektiğini kaydetti.

“Kıbrıs Türk halkı olarak bugün başımız dik ve onurlu bir şekilde kendi vatanımızda özgürce yaşayabiliyorsak, bunu her türlü bedeli gözünü kırpmadan ödeyen kahraman halkımıza aziz şehitlerimize, gazilkerimize, ulusal kahramanlarımıza Dr Fazıl Küçük’ten Rauf Raif Denktaş’a uzanan şanlı ecdadımıza ve Anavatanımız Türkiye Cumhuriyeti’ne borçluyuz.”

Cumhurbaşkanı Tatar, Rum tarafının Kıbrıs Türküne haklarını gaspettiği Kıbrıs Cumhuriyeti’ne dönüş çağrısı yaptığını belirterek, Kıbrıs Türkünü zamanla asimile etmeyi hayal eyttiklerini vurguladı.

“Bu hayal nedeni ile 53 yıldır süren müzakerelerde tüm önerileri reddettikleri gibi, Kıbrıs müzakere tarihinde ilk kez eş zamanlı ve ayrı ayrıo referanduma götürülen Annan planını da rettediler. 2008 de başlayan süreç 2017 Temmuz ayında Crans Montana da çökerken Rum tarafı eşitliği rettetmiş, sıfır asker sıfır garanti ve Rum hakimiyetinde yunişter bir devlete dönecek olan bir çözüm şeklini ısrarla talep etmeye devam etmişlerdir.”

Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıs müzakerelerinde yıllardır sürdürülen federasyon zemininin artık tükendiğini belirterek, egemen eşitliğin ve eşit siyasi statünün kabul edilmeden bir müzakere sürecine girilmeyeceğini söyledi.

Kıbrıs’ta adil ve sürdürülebilir bir çözümün hali hazırda varolan iki decvlet gerçeğine, iki tarafın egemen eşitliğine dayalı olarak gerçekleştirilebileceğini kaydeden Tatar, “Kıbrıs Türk halkının özgür iradesi ile seçilmiş bir Cumhurbaşkanı olarak Kıbrıs’ta yeni sorunlkara ve belirsiz bir geleceğe adım atmak yerine adada ve ada etrafında olan sorunlara çözüm üretebilecek yeni vizyonumuz ile yeni bir dönemin kapısını açm,ış bulunmaktayız” dedi.

Cumhurbaşkanı Tatar, bu yıl gerçekleştirilen 5+1 formatındaski gayri resmi Kıbrıs toplantısında BM’ye kalıcı çözüm için 6 maddeden oluşan bir öneri sunduğunu belirterek, bu öneri ile birlikte müzakere masasına ilk defa egemen, eşit, iki ayrı devletin varlığıne ve kurumsal işbirliğine dayalı çömzüm önerisini de koyduklarını söyledi.

Anavatan Türkiye’nin de desteği ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin ilelebet yaşayacağını kaydeden Tatar, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a Kıbrıs Türk halkı adına teşekkür etti.

Maraş açılımının Kıbrıs meselesine yeni bir boyut kazandırdsığını da söylyen Tatar, “Maraş bizim egemenliğimizdedir ve KKTC toprağıdır” dedi.

“Bu açılım Kıbrıs konusunıun dönüm noktalarından olurken Kapalı maraşın bir bölümü askeri statüden çıkartılmış ve hak sahiplerine mallarını geri alma yolu açılıyor”

Tatar, Kıbrıs’ta kritik gelişmeler yaşanırken Doğu Akdeniz, hitorkarbon kaynakları üzerinden bir mücadeleye dönüştü. Buradaki ana hedef  Türk egemenliğinin temel noktalarından olan KKTC’yi tasfiye edip Anavaytan Türkiye’yi doğu akdeniz uzaklaştırmak olduğunbu söyledi.

Gerginliğin ana nedenlerinden birinin de RuYunan ikilisinmin olumsuz tutumları nedeni ile silahlanma faaliyetlerine devam etmneleri oldıuğunu kaydetti. Kıbrıs Türk halkı olarak Kıbrıs adasını çevreleyen denizlerdeki haklarımıza sahip çıkmak kararlılığı içerisindeyiz. Egemen eşitlik temelinde hidrokarbon zenginliklerinden yaralanma konusunda Güney komşumuza yaptığımız işbirliği önerimizi bu vesile ile bir kez daha tekrarlıyorum.

Doğu Akdenizde Türkiye ve KKTC’yi dışlayan hiçbir girişimin başarı şansı olmadığınıu vurgulayan Tatar, meşruu hakların sonuna kadar savunulacağını kaydetti.

Tatar, KKTC’nin ilelebet yaşatılması için sonuna kadar çalışacaklarını da vurguladı. BRT