CTP Milletvekili Ongun Talat, siyasete bu kadar güvensizlik oluştuğu bir ortamda hiçbir siyasetçinin bundan muaf olamayacağını belirterek, “ Yeni bir vekil olmama rağmen şaşırmama duygumu kaybetmemeye çalışıyorum. Bu hükümet problemli doğdu ve Sucuoğlu’da başından beri rüştünü ispatlamaya çalışan bir başbakan görüntüsü sergiliyor. Tarihin en itibarsız başbakanıyla karşı karşıyayız” dedi.

CTP Milletvekili Ongun Talat, Mayıs TV’de gündemi değerlendirdi. Talat, Sucuoğlu hükümetinin yaşadıklarının iki boyutu olduğuna dikkat çekerek, bu boyutları UBP içinde bir türlü sonlanamayan liderlik kavgaları, diğer tarafının ise Türkiye’nin müdahaleleri olduğunu ifade etti. Talat, “UBP’nin Türkiye’nin müdahalelerini davet eden bir yapısı var ve bunun sonucu olarak da elini veren kolunu kaptırır noktasına geliyoruz” ifadelerine yer verdi.

Başbakan Sucuoğlu’nun ipleri iyice kaptırmasının verdiği çaresizlik sonucu krizi büyütme yoluna gittiğinin altını çizen Talat, “Anayasayı bile delmekten çekinmeyenler siyasi teamülleri de yerle bir ettiler” dedi.

Ongun Talat, CTP’nin bu aşamada toplumsal muhalefeti örgütlemek gibi bir misyonu olması gerektiğinin altını çizerek, “Sokak ve meclis birlikte hareket etme zorunluluğumuz var” ifadelerini kullandı. Talat, UBP’nin “Belediyeler reformu” adı altında dayatma bir yaklaşım sergilediği süreçte toplumsal muhalefetin çok net etkisinin görüldüğünü anlatan Talat, “Biz milletvekilleri olarak mecliste bu dayatmaya karşı çıkarken meclis dışında da belediyelerin emekçileri ve yöre insanının tepkisi hükümete geri adım attırdı” dedi.

Açıklamalarında TC-KKTC ilişkilerini de değerlendiren Ongun Talat, bugünkü şekliyle yürütülmeye çalışılan bu ilişki biçiminin hem KKTC hem de Türkiye’ye zarar verdiğini belirtti. Talat, “İki ülke arasındaki ilişkiler karşılıklı anlayış, saygı ve emir verip alandan öte anlayışa dayalı olması gerekir” şeklinde konuştu.

Gerek iç siyaset gerekse de Kıbrıs sorunu konusunda izlenen siyaset nedeniyle KKTC’nin giderek yalnızlaştığına dikkat çeken Talat, “ Ülkedeki ekonomik sıkıntılar ve Kıbrıs sorununda Tatar eliyle umut ışığının söndürülmesi göç yaşını 40’lara çekti” dedi.

Parti olarak Kıbrıs sorunundaki tavırlarının çok net olduğuna vurgu yapan Ongun Talat, bu yöndeki mücadeleyi sürdüreceklerini kaydetti. Talat, ülkenin içinde bulunduğu durumdan çıkış yolu olarak da partisinin gerek seçim sürecinde gerekse bugün yaptığı çalışmaları kamuoyuyla sürekli paylaştığını dile getirerek, bu çalışmalara örnek olarak, TL kullanımından kaynaklı ekonomik sıkıntıların Euro’ya uyarlanacak muhasebe sistemiyle aşılabileceğini kaydetti.