Mağusalı bir baba ve Ergazili bir annenin kızı olarak Mağusa’da doğan Nazif Baykur, 20 yıldır Londra’da yaşıyor.

Mağusa’nın Baykal mahallesinde büyüyen Baykur, ilkokula Mağusa Suriçi’ndeki Cambulat İlkokulu’nda başladı.

Başarılı bir ilkokul döneminden sonra Namık Kemal Lisesi’ne gitti, altı yıllık ortaokul ve lise eğitiminden sonra da hayalindeki meslek olan öğretmenlik için Öğretmen Koleji’nin sınavına girdi.

Sınavda başarılı olarak Türk Öğretmen Koleji’ne girmeye hak kazanan Baykur, dört yıllık üniversite eğitiminden sonra 1991 yılında ilk görev yeri olan Güvercinlik’te öğretmenliğe başladı.
Kendini geliştirme isteği onun ikinci bir üniversiteye başlamasına neden oldu.

Nazif Baykur, 1996 yılında Doğu Akdeniz Üniversitesi İngilizce Dil Eğitimi bölümünde eğitime başlar, bu sırada hem öğretmenlik yapar hem de üniversiteye devam eder. 2000 yılında bu bölümden de mezun olarak ikinci üniversite diplomasını alır.
2001 yılında gelecekte hayatını değiştirecek olan kararı alan Baykur, Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı’nın her yıl Londra’daki Türk Dili ve Kültürü Okullarında görev yapacak olan öğretmenlerin belirleneceği sınava girdi ve başarılı oldu. 2001 yılında Londra’ya geldi ve iki yıl boyunca Türk Dili ve Kültürü Okullarında İngiltere’deki Türk çocuklarına Türkçe öğretti.

İki yıllık görev süresi sona erdikten sonra çok beğendiği Londra’da kalmaya karar veren Baykur, Kıbrıs’taki işinden istifa ederek, Londra’da yeni bir hayata başladı. Londra’da kalmaya karar verdikten kısa süre sonra bir kolejde iş buldu, öğretmenliğe adım attı. Ancak o kendini geliştirmeye bıkmadan usanmadan devam etti.

Bu kez de 2004 yılında İngiltere’nin en saygın üniversitelerinden biri olan UCL’de pedagoji eğitimi aldı. Bu arada kolejdeki öğretmenliğine de devam etti.

Ancak onu durdurmak imkansızdı ve 2006’da yine UCL’de başladığı master eğitimini de 2008 yılında tamamladı. 2010 yılında da Greenwich Üniversitesi’nden “uzman öğretmen” unvanını aldı.
Halen Londra’da bir kolejde İngilizce öğretmenliğine devam eden Nazif Baykur, evli ve bir kız çocuk annesidir. Yirmi yıldır yaşamını Londra’da sürdüren Baykur, Kıbrıs’a yerleşmeyi pek düşünmüyor ancak Kıbrıs’ta tatil yapmayı çok seviyor. Kıbrıs’a gittiğinde arkadaşları ve ailesi ile buluşmak en çok yapmak istediği aktiviteler arasında olduğunu söylüyor.