Kıbrıs sorunu İngiltere’nin Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi (GK)‘nden ayrılmasına neden oldu. Dünya basınına son dakika koduyla düşen haber özellikle de Güney Kıbrıs’ta büyük şok etkisi yarattı.

BM'nin 5 daimî üyesi arasında olan İngiltere; ABD, Çin, Fransa ve Rusya’nın KKTC’yi tanımayacağını deklare etmesi üzerine BM Güvenlik Konseyi’nden ayrılma kararını aldığını açıkladı.

İngiltere’den üst düzey yetkililer, 20 Temmuz 2021 tarihinde KKTC’nin resmen İngiltere tarafından tanınacağını açıkladılar.

Başbakan Johnson: 20 Temmuz’da KKTC’yi tanıyacağız

Haberat.com'a açıklamada bulunan İngiltere Başbakanı Boris Johnson, KKTC’deki bazı üst düzey devlet görevlileriyle geçmişe dayalı dostluklarını olduğunu ancak bunun yanında KKTC’nin İngiltere’nin ulusal çıkarları açısından da önemli bir yeri olduğunu ifade etti.

“KKTC’yi asla gözden çıkaramazdık” diye konuşan Başbakan Johnson, KKTC’nin tanınmasını reddeden BM Güvenlik Konseyi’nden hiç tereddüt etmeden ayrıldıklarını ve 20 Temmuz 2021 tarihinde Kıbrıslı Türk kardeşlerine bir hediyede de kendileri verebilmek için KKTC’yi resmen tanıyacaklarını dile getirdi.

Johnson, KKTC’nin demokrasi, insan hakları, basın özgürlüğü, ekonomisi ve doğal yaşamının muhteşemliği konusunda dünyada başka örnek olmadığının da altını çizdi.

Kraliçe Elizabeth: BM, KKTC’yi tanımıyorsa orada kalamazdık

Müjdeli haberi Haberat.com'a duyuran İngiltere Kraliçesi 2’nci Elizabeth, Başbakan Borris Johnson’ın kendisini arayıp söz konusu haberi vermesi üzerine kısa süre önce kaybettiği eşi Prens Philip’in acısını bir an da unuttuğunu söyledi.

İngiltere tarafından KKTC’nin tanınmasını “Fevkalade” bir haber olarak tanımlayan Kraliçe, 1191 yılında Kıbrıs’a ayak basan dönemin İngiltere Kralı Aslan Yürekli Richard’dan bu yana Kıbrıs’ın kendileri için çok büyük önem arz ettiğini anlattı.

Kraliçe 2’nci Elizabeth, KKTC’nın İngiltere tarafından tanınması kutlamalarında St. Hilarion Kalesi’ne ziyaret gerçekleştireceğini de ifade ederken, “Bu karar çok geç alınmış olsa da Başbakan Boris Johnson’ı kutlarım. BM Güvenlik Konseyi’nden ayrılma konusu da bizim için önemli bir adım oldu. KKTC gibi müstesna bir ülkeyi BM GK’ya değişemezdik. BM GK KKTC’yi tanımıyorsa, biz de orada duramazdık” dedi.

Kaynak: Haberat.com