Ulusal Birlik Partisi Genel Sekreteri Ersan Saner, partinin Cumhurbaşkanlığı seçim sürecinde çok iyi ivme yakaladığına dikkat çekerek, birincinin UBP adayı Ersin Tatar olduğunu, rakibinin kim olacağını göreceklerini söyledi.

TV Güneş ekranlarında yayınlanan “parantez” programına katılarak Ferda Ekinci’nin sorularını yanıtlayan Ulusal Birlik Partisi Genel Sekreteri Ersan Saner, Cumhurbaşkanlığı seçim süreci ve hükümet ile ilişkiler konusunda önemli değerlendirmelerde bulundu.

“BURADA İKİNCİ KİM OLACAK?”

Saner, kamuoyu yoklamalarında Ulusal Birlik Partisi Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın önde olduğunu, halkın nabzının da bu yönde attığını gördüklerini dile getirerek, “burada ikinci kim olacak?” sorusunu sordu. “Bazı anketlerde Akıncı, bazılarında Erhürman çıkıyor” diyen Saner, “Toplum Sayın Tatar’ın rakibinin kim olacağının beklendiğini kanıksadı. Biz kitle toplantılarını planladığımızda Sayın Başkanın adaylığı kesin değildi. Amacımız üyelerimizle bir araya gelmekti. Bizim kitle toplantılarımızın tümü miting havasında geçti. Bu kadar heyecanlı geçmesini beklemiyordum. Parti çok iyi bir ivme yakaladı. Komitelerimizi de kurarak, bundan sonra yolda nasıl ilerleyeceğimizi ortaya koymak için çalışacağız” şeklinde konuştu.

“BİZİM TEK RAKİBİMİZ KENDİ TAKIMIMIZ İÇİNDE YAPACAĞIMIZ ANTRENMANLAR”

Sürece ilişkin değerlendirmelerini sürdüren Saner, “Rakibinizin gücü sizi ilgilendirmemeli. Artık toplum Ersin Tatar’ın birinci turda ilk sırada kalacağını, bu havayı daha iyi noktaya taşırsak birinci turda Cumhurbaşkanlığını alabileceğimizi konuşacağız, ikinci rakibin kim olduğunu göreceğiz” diyerek “ Biz UBP olarak ne yapmak zorundayız ona odaklandım. Rakibin kim olduğu beni bağlamıyor. Ligin lideri Ersin Tatar. Bizim rakibimiz kim olacaksa olsun, biz iyi hazırlanıp maça çıkıp maçı almamız gerekiyor. Bizim tek rakibimiz kendi takımımız içinde yapacağımız antrenmanlar. Biz takımı iyi maça hazırlarsak rakibimiz yok” ifadelerine yer verdi.

“5 YILDA KENDİ HAYAL KIRIKLIĞINA UĞRADIĞI GİBİ HALKI DA UĞRATTI”

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın son 5 yılını da değerlendiren Saner, Akıncı’nın Kıbrıs meselesini 3 ayda çözeceğini söylediğini anımsatarak, Akıncı’nın her şeyi denediğini ve “federasyondan başka çare yok” dediğini, sonrasında “artık iki devletli çözümü konuşmamız lazım” dediğini söyledi ve şu ifadeleri kullandı: “göreve geldin, 3 ayda çözeceğini düşündün, “son jenerasyonuz” dedin, o kadar canına tak etti ki iki ayrı devletten başka model yok dedin. Bunu demenize rağmen 15 gün sonra federasyondan başka yol yok derseniz masada ağırlığınız kalmaz. Akıncı’nın son 5 yılda kendi hayal kırıklığına uğradığı gibi halkı da uğrattı.”

“ENGEL VARSA UZLAŞI, UZLAŞIYLA AŞILMAZSA HALKA BAŞVURU”

Hükümetin durumu ile ilgili bir soruyu da yanıtlayan Saner, “Bizim bir hükümetimiz var. Erken seçim olacak konusunu duyuyorum. Eğer Cumhurbaşkanlığı seçiminden sonra UBP’nin ülkeyi yönetim anlamında ortağı ile birlikte herhangi bir problem yaşayabilmesi durumunda tabi ki alternatifsiz olarak parlamentoda başka alternatiflerin olup olamayacağı, sonra da erken seçim çağrısı olabilir. Ancak bunu Cumhurbaşkanlığı seçimine endekslemek doğru olmaz. Hükümet yürümüyorsa, parlamento erken seçime gitmek zorunda kalır, burada halkın iradesine başvurulur. Halk da kararı verir. Bizim hükümet olarak böyle bir düşüncemiz yok. tabi seçimden sonra tekrardan konular değerlendirilecektir. KKTC’yi yaşatmak azminde olan UBP, bu imkanların tümünü dün zorladığı gibi yarın da zorlamaya devam edecektir. Burada da önünde bir engel varsa uzlaşıyla aşmaya, aşamazsa da halka başvuracaktır. Ama Cumhurbaşkanlığı seçiminden sonra erken seçim diye bir şey yok. Seçimden sonra ortağımızla tekrar değerlendirme yapacağız, uzlaşamazsak mevcut alternatifler, o da olmazsa halka başvurulur” ifadelerine yer verdi.

“BEN BAKAN OLARAK KALSAYDIM 2 YILDA BİTECEKTİ”

Son olarak Ercan Devlet Havalimanının gecikmesiyle ilgili soruyu da yanıtlayan Saner sözlerini şu şekilde noktaladı; “Biz özelleştirme yaptık. Bizden sonra 4 hükümet değişti, ağırlık CTP. Herhangi bir aksaklık varsaydı, bu projeleri tekrar gönderip bilgi aldınız mı? Eğer bilgi aldıysanız ve yanlış yaptığımızı düşünüyorsanız bizimle ilgili araştırma komitesi kurmadınız? Bu ihaleyi iptal edeceğiz dedikten sonra Yorgancıoğlu temelini attı. Eğer bu proje doğru değilse idi neden temel atma törenine katıldı? Bunların cevabını verirlerse bende her türlü savunma yapacağım. Sayın Denktaş bu ihaleyi iptal edeceğim dedi. Niye iptal etmediler? Yıllar sonra Çalışma Bakanı olduğumda sayın Denktaş o ihaleden gelen kaynakla bütçeyi düzeltti. Ercan Devlet Havalimanının bizim yönetimdeki sıkıntımızdan dolayı bitmedi. Ben bakan olarak kalsaydım 2 yılda bitecekti.”