Dağların, ovaların süsü, siyasi literatürün malzemesi gonnara, eski zamanlardan günümüze uzanan kültürel yemişlerden biri...

Kıbrıs’ın her bölgesinde yabani olarak yetişen bir meyve olan gonnara, geçmişte sevilip çok tüketilse de günümüzde unutulmaya yüz tutmuş durumda.

Ballura denilen dikenli çalılar arasındaki gonnara meyvelerini toplamak bir hayli zahmetli. Gonnara, ister taze ister kurutularak da yeniliyor.

Siyasi literatürde de kullanılıyor

Metrelerce uzayabilen, sarı çiçekli ve dikenli bir ağaç olan gonnara; kabukları kırmızı, çekirdekleri sert, zeytine benzeyen bir tür yemiş.

Gonnara, Kıbrıs’ın siyasi literatüründe de yer alıyor. “Kıbrıslılar gonnara yemez” deyimi herkes tarafından biliniyor…

Bu deyim, genellikle seçim döneminde ve siyasi çekişmelerde dillendirilerek, Kıbrıslıların kolay kolay aldanmayacağı anlamını taşıyor.

Gonnaranın kullanıldığı bir başka deyim ise ‘Ellerim gonnara toplamaz’ söylemidir. Bu atasözün anlamı, kişinin önemli işler yaptığıdır.

Mucizevi özellikleri var

Gınnap olarak bilinen hünnabın bir türü olan gonnara, doğal tedavilerde en çok kullanılan yemişlerden birisi. Gonnaranın faydaları toplum tarafından bilinmese de mucizevi etkileri saymakla bitmiyor.

Enerji veren, bağışıklık sistemini güçlendirici özelliği bulunan ve antioksidan özelliğine sahip gonnaranın, öksürüğü kesme, balgam sökücü ve diğer akciğer şikayetlerini giderici, tansiyon düşürücü, kan dolaşımını düzenleyici ve kabızlık giderici özelliği bulunuyor.