Başbakan Yardımcısı, Ekonomi ve Enerji Bakanı Erhan Arıklı, yasa tasarısını normalde Meclis’e yasa gücünde kararname olarak getireceklerini ancak yasa tasarısı olarak getirdiklerini, muhalefetten destek beklediklerini çünkü ortada acil bir durumun olduğunu kaydetti.

Arıklı, uluslararası ihaleye çıkılması halinde zaman kaybı yaşanacağını, ancak Kıb-Tek’in zaman kaybına zamanı olmadığını, kurumun 8 jeneratöründen 3 tanesinin çalışır durumda olduğunu, yaz aylarında sıkıntı yaşanmaması için jeneratörlerin acilen bakıma ve servise ihtiyaç olduğunu aksi halde Rum tarafından elektrik alımına ihtiyaç duyulacağını anlattı.

Erhan Arıklı, Teknecik’te yaşanan sıkıntılara değinerek, geçmişte yapılan hataların ve yan sanayi ürün kullanımının bugün sıkıntılar yaşattığını kaydetti.

“Doğru olan ihaleye çıkılmasıdır ancak buna zaman yoktur ve ülkeyi karanlığa boğmaya da kimseye hakkı yoktur” diyen Arıklı, komitede, istenilen her türlü düzenlemenin ve maddenin eklenebileceğini dile getirdi, muhalefetten destek istedi.

Milletvekillerinin eleştiri ve önerilerini dinleyen, sorularını yanıtlayan Arıklı, eleştiri ve soruların işin aciliyetini gidermediğini ifade ederek, üzgün olduğunu, bu yasa önerisini Meclis’e anlaşarak getirdiklerini ancak şimdi milletvekillerinin tutumunu anlamadığını söyledi.

Arıklı, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın KKTC’ye 2 jenaratörün hibe edileceğini söylediğini ancak Ankara’da yapılan görüşmelerde bunun mümkün olmadığı anlaşıldığı için sembolik bir kira ücreti konacağını fakat ödemenin KKTC değil Türkiye tarafından yapılacağını kaydetti. Arıklı, jenaratörlerin ülkeye geldiğini, yerlerinin hazırlandığını ifade etti.