Ev karantinası için pilot uygulamanın başladığını açıklayan Sağlık Bakanı Ali Pilli, elektronik bilekliklerin 34 kişi üzerinde denenmeye başladığını bugün itibariyle de 230 kişi üzerinde daha denenmeye başlayacağını açıkladı. “Dünyanın hiçbir yerinde şu aşamaya kadar ev karantinası başarılı olamamıştır ama merkezi karantinalar artık devletimize büyük bir külfet olmaktadır” diyen Bakan Pilli, “Dolayısıyla biz ev karantinasına geçiş için çalışmalarımızı yapıyoruz. Biz herhangi bir şirketle herhangi bir anlaşma yapmadık. Bize bu şartları sağlayan hangi şirket olursa biz onlarla çalışmaya hazırız. Deneyip sistemin nasıl çalıştığını göreceğiz. Ekipler ev karantinasını denetleyecek” diyerek bileklik takılan kişilerin evden 4 metreden fazla uzaklaştığı an bilekliklerin sisteme uyarı vereceğini açıkladı.

“KEŞKE 50 SANİYELİK KİT OLSA”

“Öncelik halkımızın sağlığıdır ama devletin bütçesini de düşünmek zorundayız. Bu sistemi kurarken devletin cebinden 5 kuruş çıkmayacak. Bu ev karantinasında bileklik ücreti olan cüzi miktar kişiler tarafından karşılanacaktır. Keşke 50 saniyelik bir kit olsaydı ve bir uçak dolusu insanı 10 dakika da test yapıp ülkeye soksaydık. Dünyanın her yerinde uygulanan sistem PCR test sistemidir. Öyle güvenilir bir uygulama dünyada yok” dedi.

“BİRİNCİ DERECEDE TEMASLILAR MUTLAKA POZİTİF VAKA OLUYOR”

Birinci derece yakın temaslıların karantina otellerinde tutulmasının çok önemli olduğunu kaydeden Bakan Pilli, “aynı evde yaşayan kişiler hemen hemen hepsi bir müddet sonra kesinlikle pozitif vaka oluyor” diyerek temaslı takip sisteminin çok iyi şekilde ilerlediğini vurguladı.

“AVRUPA’DA DURUMLAR ÇOK KÖTÜ”

Pilli, “Covid-19 salgını Avrupa’da çok kötü bir şekilde ilerliyor. İngiltere ve Fransa’da sağlık altyapısı çökme tehlikesiyle karşı karşıya. Gidişat böyle devam ederse hasta tercihi yapmak zorunda kalacaklar. Biz bu duruma gelmemek için çok çalıştık ve çalışmaya da devam ediyoruz. Bu salgınla başarılı bir şekilde mücadele ediyoruz” dedi.

ARIKLI’YA TEPKİ

Pilli, “Biz pandemi döneminde karaborsadan ilaç bulmak zorunda kaldığımız günleri yaşadık. Burada kimin ne yaptığını ne yapmak istediğini herkes biliyor. Araştırma Önergesi vereceksen önce soru önergesi vereceksin eğer vereceğim yanıttan tatmin olmazsan o zaman araştırma önergesi verirsin” diyerek, YDP Genel Başkanı Erhan Arıklı’ya tepki gösterdi.

“15 KASIM’DA HASTANE AÇILIYOR”

Pandemi Hastanesi’nin 15 Kasım’da açılacağını açıklayan Bakan Pilli, hastaneye personel alımı için münhal açılacağını da ifade etti.

“GRİP AŞISI KONUSUNDA DÜNYADA SIKINTI VAR”

Grip aşısı konusunda sıkıntı yaşandığını kaydeden Ali Pilli, Türkiye’den 50 bin aşı talep ettiklerini, aşı konusunda dünyada sıkıntı olduğunu ve sorunun çözümü için çalıştıklarını dile getirdi.