Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Olgun Amcaoğlu, üniversite öğrencilerine çok yüksek fiyata ev kiralandığı yönünde şikayetler geldiğini belirterek, ev ve yurt odası kiralayanları bundan vazgeçmeye çağırdı.

    3 ay önce evlerin, yurt odalarının kiralanmadığını, “öğrenci yok ve piyasada para dönmüyor” diye şikayet edildiğini anımsatan Amcaoğlu, şimdi öğrencileri ülkemizden soğutacak fiyat uygulamaları yapılmamasını istedi. Amcaoğlu, “öğrencilere fahiş ev fiyatları uygulanmamalı, kaliteli sürdürülebilir yüksek öğretme tüm ülke insanı katkı koymalı” dedi.

   Olgun Amcaoğlu, Haber Kıbrıs Web TV’de yayınlanan Markaj programına katılarak Ali Baturay’ın sorularını yanıtladı.

“Yükseköğrenim için 40 bin doz Astra Zeneca ayrıldı”

   16 bini aşkın üniversite öğrencisinin gelmesinin beklendiğini dile getiren Amcaoğlu, “Öğrencilerin çoğu aşılı ancak 40 bin doz Astra Zeneca aşısı öğrenciler için ayrıldı” diye konuştu.

   Üniversite öğrencilerinin yüksek ev kiralardan şikayet etmesi konusunda konuşan Amcaoğlu, “3 ay önce evler, yurtlar kiralanmıyor, öğrenci yok ve piyasada para dönmüyor diye şikayet ediliyordu. Kaliteli sürdürülebilir yükseköğretime tüm ülke insanı katkı koymalı. Öğrencilere fahiş ev fiyatları uygulanmamalıdır” dedi.

“Yükseköğrenimde bulaş protokolü hazır”

   Olası bulaş için yükseköğretim için de tedbir aldıklarını ifade eden Amcaoğlu, ilköğretimde uygulanan bulaş protokolünün yükseköğrenimde de hazırlandığını ve uygulanacağını dile getirdi.

“Türkiye eğitime katkıda bulunuyor”

   Türkiye’de gerçekleştirdikleri temaslara değinen Amcaoğlu, “YÖK Başkanından kontenjanların artırılması, özel yetenek sınavı kayıtlarında yaşanan sıkıntılar ve özel burslar konusunda taleplerde bulunduk. Ülkede eğitimin sayı yanında kalite anlamında da artması için Türkiye katkıda bulunuyor. Taleplerimize yanıt veriyorlar. Eğitim Bakanına talebimizi ilettik, Türkiye’den 1500 tablet getirildi” ifadelerini kullandı.

“YÖDAK başarılı çalışmalarını sürdürüyor”

   YÖDAK’ın başarılı çalışmalarını sürdürdüğünü anlatan Amcaoğlu, “21 üniversitede eğitim kalitesinin yukarıya çekilmesi için uğraş veriyor. DAÜ, dünyada ilk 500 üniversite içine girdi. YDÜ, de üst sıralarda yer alıyor” diye konuştu.

“Başarılar konuşulmuyor, ödül çekinin yazılmaması konuşuluyor”

    Kültür Dairesi’nin yaptığı bir yarışmada ödül yerine özür yazısı yazılması, verilecek ödül miktarı için ‘teknik bir arıza var bu nedenle çek yazılamadı’ şeklinde not eklenmesinin kamuoyunda yer alması konusunda bir izleyici sorusunu da yanıtlayan Amcaoğlu, “Ödül olarak 4 bin TL ödenmesi gerekiyordu. Evet teknik olarak bir sıkıntı vardı. Tabii ki müdürümüzün o notu yazması çok da doğru olmadı, hataydı ama aslında iyi niyetli yapılan, çok insani bir hareketti. Bu hata bugün giderildi. Sorun yok, kaynak maliyeden çıkıyor, ödenecek. Mili Eğitim Bakanlığı, her türlü hazırlığı yaptı, sağlık anlamındaki tedbirleri aldı, eğitimde 150 bin kişi ile ilgili harcamalar ve başarılar konuşulacağına, kültür tarafında, küçücük bir hatayla, 4 bin TL çek yazılmadı, bu konuşuluyor” dedi.