Londra’da Kıbrıs Türk toplumu içerisinde “müzik” denildiği zaman ilk akla gelen gruplardan biri Kıbrıs Dörtlüsü’dür.

Kıbrıs Dörtlüsü ile hemen akla ilk gelen ise Erdoğan Baca…

Londra’da toplum içinde onu bilmeyen yok. Birçok kişinin düğününe canlı tanıklık eden bir müzik ustası ve aynı zamanda bir spor adamı…
Erdoğan Baca, Aytotorolu bir baba ve Moralı bir annenin evladı olarak 1962 yılında Lefkoşa’da doğdu. İlkokulu Larnaka’nın önemli köylerinden olan Aytotoro’da okudu. Tam ortaokula gideceği dönemde 1974’te Kıbrıs’taki toplumlararası çatışmalar onu Kıbrıs’ın kuzeyindeki Yeni Boğaziçi köyüne taşıdı.

Ortaokula Mağusa’daki Namık Kemal Lisesi’nde başladı. Bir yıl sonra da Cambulat Lisesi’ne geçti.

1974’te savaşın da etkisiyle askerlik merakı başladı ve askere gitmek için liseden ayrıldı. Erdoğan Baca, 1979’da askere gider ve 26 ay askerlik yapar. Askerliği 1981’de bitirdikten sonra çok genç yaşta evlenir ve 1982’de Londra’ya gelir.
Londra’ya gelirken her Kıbrıslı Türk gibi onun da derdi iyi bir iş ve ekmek kavgasıydı. Bir süre kafe ve restoranlarda çalıştı. İnşaat işi bile yaptı. Londra’ya pek alışamadı.

1984 yılında Kıbrıs’a geri döndü. Kıbrıs’a döndükten sonra Salamis Hotel’de çalışmaya başladı. Bu arada da müzikle de ilgileniyordu. İyi bir baterist ve solisti… Kendi kurduğu müzik grupları “Uçanerler ve Bulular 4” ile birçok düğünde boy gösterdi. Artık Kıbrıs’ta bilinen bir müzik adamıydı. Ancak eşinin ısrarı ile yeniden Londra’ya gelmek zorunda kaldı.

1985’te Londra’ya geldi ancak 1986’da tekrar Kıbrıs’a geri döndü. O yıllarda çok sık Kıbrıs-İngiltere arası mekik dokudu. 1998’e kadar Kıbrıs’ta kaldı. Artık o döneme kadar dördüncü çocuğu da dünyaya gelmişti. Yine eşini kıramayınca 1998’de yine Londra’ya geldi. Ancak bu kez Londra’da kalmaya niyetliydi. 8 yıl hiç Kıbrıs’a gitmedi. Çok yoğun müzik çalışmaları oldu. Düğünlerde, festivallerde Kıbrıs Dörtlüsü ile sahne aldı.
Sadece müzikle kalmadı. Gençlere hizmet etmek için Londra Yeni Boğaziçi Spor Kulübü’nde uzun yıllar yöneticilik ve başkanlık yaptı. Her pazar gençler hizmet için futbol sahalarına koştu. Yeni Boğaziçi takımı ile birçok başarıya imza attı. Şampiyonluklar gördü. Futbol Federasyonu’nun her verdiği görevi yerine getirdi. Spor programlarında yorumculuk bile yaptı.
İki yıl önce Londra’da Yeni Boğaziçi Kültür, Sanat Derneği’nin kurulmasına da öncülük etti. Bu dernek çatısı altında kültür sanat faaliyetleri ile gençleri toparlamaya çalıştı. Londra’da 1982’den 1998’e kadar kesintili, 1998 yılından beri kesintisin Londra’da yaşam süren Erdoğan Baca, tüm bu hizmetleri ve çalışmalarına rağmen “bu Londra’yı hiç sevmedim, hiç de tavsiye etmem” diyor.
Baca, her ne kadar da “hiç sevmedim” dese da Londra’da eşi, dört çocuğu ve torunları ile yaşamaya devam ediyor.