Mevlevi köyünde piramit olduğu düşünülen yapılar, gerekli araştırmaları yapılıp Kuzey Kıbrıs ve dünya turizmine katkı yapması amaçlanıyor

İlk olarak 2017 yılında gündeme gelen “Mevlevi Piramitleri” Ulusal Birlik Partisi (UBP) Gazimağusa Milletvekili ve Antik Mağusa Vakfı Başkanı Resmiye Eroğlu Canaltay’ın yoğun uğraşlarıyla dünya ve ülke turizmine kazandırılması için gerekli araştırmaları devam ediyor.

Konuyla ilgili olarak Bosna Piramitlerini keşfeden aslen Bosnalı, Amerikalı yazar ve araştırmacı Dr. Samir Osmanagich 2017 yılı Kasım ayında Mevlevi’ye getirilerek alanda inceleme yaptı ve ardından Doğu Akdeniz Üniversitesi’nde (DAÜ) konuyla ilgili bir de konferans gerçekleştirmişti.

Bu tarihten sonra gerekli araştırma ve çalışmalarına devam eden Resmiye Eroğlu Canaltay, son olarak Mevlevi muhtarı İsmail Ayyıldız ile bölgede inceleme yaptı.

Canaltay: “Önemli değer katacak”

Ulusal Birlik Partisi (UBP) Gazimağusa Milletvekili ve Antik Mağusa Vakfı (AMV) Başkanı Resmiye Eroğlu Canaltay, 2005 yılında Bosna Piramitlerini keşfeden aslen Bosnalı, Amerikalı yazar ve araştırmacı Dr. Samir Osmanagich’in, Mevlevi köyünde piramit olduğunu düşündüğü ile ilgili bilgiye bir tanıdığı vasıtasıyla eriştiğini söyledi.

Böylesi bir durumun KKTC’nin tanıtımı için çok önemli olacağını düşündüğünü belirten Canaltay, bu nedenle Antik Mağusa Vakfı olarak 2017 yılı Kasım ayında Dr. Samir Osmanagich’i Mevlevi köyünde inceleme yapması için ülkemize gelmesine ön ayak olduklarını bildirdi.

Canaltay, Osmanagich’in ülkemize geldiğini ve yerinde incelemelerinin ardından DAÜ’de bir de konferans gerçekleştirdiğini anımsattı. Resmiye Eroğlu Canaltay, böylece gerekli araştırmaların yapılabilmesi için ön çalışmanın tamamlandığını dile getirdi.

Önümüzdeki dönemde Covid-19 salgını da göz önüne alındığında farklı turizm özelliklerinin artık daha çok rağbet göreceğini anlatan Canaltay, tüm dünyada özel ilgi turizminin çok daha fazla ilgi göreceğini söyledi.

Resmiye Eroğlu Canaltay şöyle devam etti:

“Bosna’da bulunan piramitler özel ilgi turizm bağlamında önemli bir örnektir ve ülke her yıl binlerce turistin ziyareti ile ekonomik olarak katkı sağlamaktadır. Her yıl belirli zamanda sadece piramitleri ziyaret eden ziyaretçiler orada spritüel toplantılar ve konserler yapmaktadırlar. Ülkemizde de bu tür değerlerin gün yüzüne çıkarılmaları çok önemlidir. Mevlevi köyünde geçmişte tarafımızca bir noktaya ulaştırılan çalışma ve araştırmalar ilerleyen günlerde daha ileriye taşınmalı ve sonuca ulaştırılmalıdır. Piramitlerin ortaya çıkarılması bölge kalkınması yanında ülke turizmi kalkınması ve dünya kültürel miras çalışmalarına önemli değer kazandıracaktır”.

Ayyıldız: Piramitler bölgemize kazandırılsın

Konu ile ilgili gazetemiz NORTH CYPRUS UK’e konuşan Mevlevi muhtarı İsmail Ayyıldız, geçmişte Milletvekili Resmiye Eroğlu Canaltay’ın Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) ile iş birliği içerisinde bölgede inceleme yaptığını söyledi.

Yapılan çalışmada köylerinde biri yer üstünde diğeri de yer altında olmak üzere 2 adet piramit olduğunun tespit edildiğini kaydeden Ayyıldız, yeraltında olduğu belirtilen piramidin çevresinde megalit olarak adlandırılan dikili taşlar bulunduğunu aktardı.

İsmail Ayyıldız, yine mevcut bölgede 10 adet oda mezarı bulunduğunu da dile getirdi.

Aynı uzmanların bölgede birbirleriyle bağlantılı tünel girişlerinin bulunduğunu tespit ettiklerini ifade eden Ayyıldız, Milletvekili Resmiye Eroğlu Canaltay’ın da bu süreçle yakından ilgilendiğini, bu nedenle de kendisine teşekkür etti.

İsmail Ayyıldız Mevlevi köyünün kısa süre öncesine kadar kimse tarafından bilinmeyen bir köy olduğunu söyledi ve şöyle devam etti:

“Mevlevi köyünde bulunan tarihi kalıntılar köyümüzü bir an ön plana çıkarmıştır. Eğer köyümüzde piramit türü tarihi kalıntılar varsa gerekli araştırmaların tamamlanıp ülkemize ve bölgemize kazandırılmasını istiyoruz. Sayın Canaltay’a köylülerimiz ve şahsım adına çok teşekkür ederim. Yeni Turizm ve Çevre Bakanımız Kutlu Evren’e görevi hayırlı olsun. Evren’i gelip bölgemizi görmeye davet ediyoruz”.

Fotoğraflı