Mimar Yusuf İkinci, yüzlerdeki mutluluğa sebep olacak projeler tasarlayarak ilerliyor; seyahat ederek mimarideki yenilikleri keşfediyor ve bu yenilikleri projelerine yansıtıyor


 

“KUTSAL BİR MESLEK”… Mimar Yusuf İkinci, “Mimarlık her zaman benim için ‘Bir yaşam biçimi’ oldu. Bulunduğum dünyayı, bulduğum halinden daha iyi bir yere dönüştürme fikrini her zaman sevmişimdir” diyor. İkinci, mimarlığın çok kutsal bir meslek olduğunu belirterek, “Bugüne dek birçok alandaki projede yer alma şansı yakaladım. Gerek kendi projelerimde, gerek yanlarında çalıştığım birçok değerli mimara teknik destek verirken; otel, butik otel, hastane, güzellik merkezi, konut, apartman ve site gibi bir çok projede yer alma şansını yakaladım” şeklinde konuştu.


Mesleğine tam anlamıyla âşık olan genç mimar Yusuf İkinci, meslekte yeni olmasına rağmen otel, hastane, konut, apartman ve site gibi birçok projede yer alarak kısa sürede tecrübeler elde etmeyi başardı.

Yusuf İkinci, tasarımdan arazi çalışmasına, inşaat sürecinden proje izinlerine kadar müşterisiyle birlikte hareket ederek artı puan kazanıyor. İkinci, seyahat ederken karşılaştığı mimari yapılar ve yenilikler projelerine ilham kaynağı oluyor.
 

İkinci: Mimarlıktan başka

hiçbir mesleği düşünmedim
 

31 yaşında, genç bir mimar olan Yusuf İkinci, çocukluğunda “Büyüyünce ne olacaksın?” şeklindeki sorulara “mimar olacağım” diye yanıt veriyormuş ve bu düşüncesinden hiçbir zaman sapmamış. Yusuf İkinci, meslek lisesi ile başlayıp Yakın Doğu Üniversitesi’nde devam eden eğitim sürecinin ardından diplomasını alarak mimarlık serüvenine başlamış.
Mesleğine olan tutkusuyla bilinen Yusuf İkinci, kararlılığı ve ilk günden bu yana değişmeyen hayalleriyle ilgili şunları söyledi:

“Mimarlığı, çok önceden sevmeye başladım. Adeta doğarken biri kulağıma fısıldadı. Başka hiçbir şey olmayı düşünmedim. Mimarlık her zaman benim için ‘Bir yaşam biçimi’ oldu. Eğitim sürecimde yaptığım tercihlerle meslek hayatım şekillendi. Bulunduğum dünyayı, bulduğum halinden daha iyi bir yere dönüştürme fikrini her zaman sevmişimdir ve bunu mimarlık ile başarabileceğime inanmak da beni biraz daha mimar olmaya, mimarlığı sevmeye ikna etmiştir.

Ve daha sonra insanların acısını-tatlısını, en güzel anılarını, hayatlarını, işlerini, her türlü anlarını içinde yaşadıkları her tür mekanları tasarlamayı ve hayata geçirmeyi sevdiğim için mimar oldum diyebilirim. Hayata geçen her bir projeyi yeni doğan çocuğum gibi görmeyi çok sevdim açıkçası”.


 

Meslekte yeni ancak birçok tecrübesi var
 

Mimar Yusuf İkinci, birçok projede çalışma fırsatı bularak kendini geliştirme yolunda ilerliyor.

İkinci, mimarlığın çok kutsal bir meslek olduğunu belirterek, “Bugüne dek birçok alandaki projede yer alma şansı yakaladım. Gerek kendi projelerimde, gerek yanlarında çalıştığım birçok değerli mimara teknik destek verirken; otel, butik otel, hastane, güzellik merkezi, konut, apartman ve site gibi bir çok projede yer alma şansını yakaladım” dedi.
 

Projenin başından sonuna

kadar müşterisinin yanında
 

Yusuf İkinci, kendisiyle çalışmak isteyen kişilerle diyaloğunu ise, şu sözlerle anlattı:

“Karşımdaki kişiyle ilk tanıştığım zaman, kafamda iki soru beliriyor. ‘Kim için?’ ve ‘Ne için?’ Müşterimin ne tarz mekanda mutlu olabileceğini ve hangi mekanın onun ihtiyacına cevap vereceğini soru-cevap yöntemiyle anlamaya çalışıyorum. Daha sonra onun mekan içerisindeki ihtiyaçlarını, mekandan beklentilerini ve olmazsa olmazlarını saptayarak ilerlemeye çalışıyorum.
Tasarımdan ayrı olarak müşterimin taleplerini ve emin olmasını sağladıktan sonra arazi çalışması yapmayı ve daha sonra tasarıma geçmeyi hedefliyorum. Bunların ardından müşterimin fikirleri ve istekleri öncülüğünde tasarım ile yola çıkarak önce 2 boyut ve daha sonra 3 boyut tasarımı tamamlayıp proje onay işlemlerini başlatıyorum. Tüm bunların ardından arazi çalışmaları ile yola çıkıyorum. Arazi temizliği, aplikasyon gibi adımlar ile inşaatı başlatıp bitirene kadar gerek malzeme seçimi konusunda gerekse detay çözümlerinde müşterimin yanında yer alarak bir ekip bütünlüğü içinde ilerliyorum”.
İnşaatın tamamlanmasının ardından görev, yetki ve sorumluluklarının bitmediğini ifade eden Yusuf İkinci, projelerle ilgili olarak makamlardan alınacak her türlü onayda her zaman müşterisinin yanında mutlulukla yer aldığının altını çizdi.


 

Yenilikler projelerine ilham kaynağı oluyor
 

Mimar Yusuf İkinci, mesleğinde her günün yeni bir adım, yeni bir basamak olduğunu anımsatarak, “Her geçen gün durmadan gelişen ve ilerleyen dünya ile birlikte kendimi geliştirmek, araştırmak ve ilerlemek en büyük vizyonum” dedi.

Seyahat etmeyi seven İkinci, yeni malzemeler gözlemlemeyi, görmeyi, tanımayı ve onları olabildiğince kendi projelerinde kullanmayı da önemsiyor. İkinci, “Ayrıca, yeni ve farklı, daha çözümcü ve daha kullanışlı adımlar atmak istiyorum. Her geçen gün yeni malzemeler tanıyarak kendime bir ‘yeni’ ekleyerek ilerlemeyi hedef edinmekteyim. Çünkü, mimarlık benim için bir iş değil, bir meslekten fazlası bir yaşam biçimidir” dedi.
 

Hedefi, yüzlerdeki mutluluğu

görebileceği projeler yaratmak
 

Geleceğe yönelik planlarını da dile getiren Yusuf İkinci, kendi markasını daha iyi yerlere taşımak ve duyurmayı hedeflediğini belirtti. İkinci, kendine özgü projeler yapmayı sevdiğini kaydederek, “Her geçen gün birçok güzel projeye imza atarak ve insanların yüzündeki mutluluğa sebep olacak projeler tasarlayarak ilerlemek en büyük hedefim” dedi.
Yusuf İkinci’ye Instagram’daki ‘yusufikinci_mimarlık’ hesabından ya da Facebook’taki ‘Yusuf İkinci Mimar/Architect’ sayfasından ulaşmak mümkün.