Akdeniz'de bir gemide mahsur kalıp "cehennem gibi" iki ay geçiren 850 sığır İspanya'da kesilecek.

Başlangıçta Türkiye'ye satılacak olan hayvanlar, aralık ortasında Karim Allah gemisiyle İspanya'nın Cartagena limanından ayrılmıştı.

Ancak Türk yetkililer, topallığa ve hemorajiye neden olan bir hastalık olan mavi dil virüsüne sahip oldukları korkusuyla hayvanların ülkeye girişine izin vermedi.

Gemi, Libya dahil diğer ülkelerin de yükü kabul etmekte isteksiz davranmasının ardından 22 Şubat'ta Cartagena'ya döndü. İspanyol yetkililer tarafından testler yapılırken sığırlar gemide kaldı.

Geçen hafta, Reuters'ın ulaştığı veteriner raporu, hayvanların çoğunun uzun yolculuklarından dolayı rahatsızlandığını söylüyordu.

Hayvanların mavi dili olup olmadığını söylememesine rağmen belge, ötanazinin yapılacak en doğru şey olduğunu öne sürüyordu.

Cuma günü, Madrid'deki bir mahkeme, onları itlaf etme kararına karşı yapılan itirazı reddetti. Sonuç olarak, hayvanlar cumartesi günü gemiden çıkarılacak ve öldürülecek.

Geminin kaptanı Nebil Muhammed'e göre, en başta İspanya'yı terk eden 895 buzağıdan 22'si denizde öldü ve denize atıldı.

Muhammed, sığırların içinde bulunduğu kötü durum hakkında İspanyol El Pais gazetesine şunları söyledi:

Bunu tarif edemem. 25 yıldır bu işin içindeyim ve başıma hiç böyle bir şey gelmedi. Hiçbir şey anlamıyorum, çok zor oldu.

Gemi sahibi Talia Shipping Line'ı temsil eden avukat Miquel Masramon, geçen ay denizdeki hayvanlara bakmak için 1 milyon euro'dan (yaklaşık 9 milyon TL) fazla para harcandığını söyledi.

Ancak hayvan hakları grupları, Igualdad Hayvan STK'sının yöneticisi Silvia Barquero'nun yolculuklarını "cehennem gibi" diye tanımladığı sığırlara ne kadar iyi bakıldığını sorguladı.

Geçen ay Barquero "Bütün bu hayvanların iki aydır ürettiği atığa ne oldu?" diye sormuştu.

Sağlık koşullarının kabul edilemez olduğuna eminiz.

Independent Türkçe