Londra’da herkes onu Chingford’daki Aroma Cafe’deki çalışmalarıyla biliyor… Ama o aslında bir İngilizce Öğretmeni…

Hüseyin Gökeren, 1960 yılında Lefke’de doğdu. Babası Ayanni annesi Lefkeli. İlk çocukluk yılları toplumlararası çatışmalar içinde geçti. İlkokulu Lefke’deki İstiklal İlkokulu, orta ve liseyi de Lefke Gazi Lisesi’nde tamamladı.


1978 yılında mezun olduğu Lefke Gazi Lisesi’nden sonra Türkiye’deki üniversitelerde okumak için ÜSS sınavına girdi ve başarılı oldu.

Ankara Gazi Üniversitesi İngilizce Öğretmenliği bölümünü kazanan Gökeren, o yıllarda Türkiye’de öğrenciler arasındaki sağ-sol çatışmaları yüzünden üniversiteler açılamadığından, Eylül 1978’de başlaması gereken üniversiteye ancak Şubat 1979’da başlayabildi.
Gökeren, Türkiye’de 1980 Kenan Evren darbesini yaşayanlardandır. O yıllarda Türkiye’de öğrenci olan Gökeren, tüm bu zorluklara rağmen üniversiteyi zamanında bitirdi, Eylül 1982’de mezun oldu.

Ekim 1982’de Londra’ya geldi ancak 4 ay sonra Kıbrıs’a geri döndü. Bu kez Avustralya’nın yolunu tutan Gökeren, Şubat 1983’te çok sayıda akrabasının olduğu Avustralya’nın Melbourne şehrine gitti. Kendisine orda kalması için en iyi yolun evlilik olduğu söylenince 22-23 yaşında evlenmek istemediği için bu teklifi reddetti. Yaklaşık bir yıl Avustralya’da kaldıktan sonra yeniden Kıbrıs’a döndü.
1984’te tekrar Londra yollarına düştü ancak yine kısa bir süre kaldı. 1984 yılının Haziran ayında Kıbrıs’ta askere giden Gökeren, 22 ay yedek subay olarak askerliğini yaptı. Askerden sonra öğretmenliği denemek isteyen Gökeren, 1986 yılında geçici olarak Kumyalı İlkokulu’nda öğretmenliğe başladı. Yaklaşık bir yıl orada öğretmenlik yapan ancak öğretmenliğe çok ısınamayan Gökeren’in gözü, yurt dışındadır.

Kasım 1987’de yeniden Avustralya’ya giden Gökeren, bu kez kalmaya kararlıdır. 1989’da evlenir. 2000 yılına kadar Avustralya’da kalır.
Mart 2000’de ani bir kararla tekrar Kıbrıs’a dönüş yapar. Girne Amerikan Koleji’nden gelen iş teklifini kabul eder ve öğretmenliği yeniden denemek ister. Kısa bir süre öğretmen olarak çalışır ancak bu kez de her gün Lefke’den Girne’ye gitmek ona zor gelir. İşi bırakır. Kantin işletmeciliğine girer.

Mezun olduğu Lefke Gazi Lisesi’nin kantinini işletmeye başlar. İki yıl bu işi yaptıktan sonra gözü yine yurt dışındadır.

Uzun bir aradan sonra Eylül 2002’de Londra’ya gelir. Londra’da önceleri geçinebilmek için fish and chips dükkanı, fabrikalar ve bakkal dükkanı dahil birçok işte çalışır. 2005 yılında kendisi gibi Lefkeli olan bir arkadaşının kafesinde çalışmaya başlar. Onunla kader birliği yapar. Tam 16 yıldır aynı kişi ile çalışıyor. 2008’den beri de aynı dükkanda…

Patronu ile patron-çalışan ilişkisinden çok arkadaş ilişkisi olduğunu söyleyen Hüseyin Gökeren, evli ve iki kız çocuk babasıdır.
Yaklaşık 20 yıldır Londra’da olan Hüseyin Gökeren’in hayatı Lefke-Melbourne-Londra üçgeninde geçti. “Yeni bir yolculuk var mı?” sorumuza ise Gökeren, şu cevabı verdi:

“Şimdilik yok ama yine de belli olmaz”.