Hikmet Uluçam’ın yarattığı bahçe, bahar aylarında mutlaka görülmesi gereken bir mekan

Hasan KARLITAŞ

Kıbrıs’ın en renkli ayları mart ve nisan, rengarenk sunumlarıyla baharı karşıladı.

Lapta Başpınar bölgesinde, 1980’li yılların başında adeta harabe halindeki almış olduğu evi, büyük emek vererek, bahçesiyle birlikte değerlendiren Hikmet Uluçam, adeta cennetten bir köşe yaratmayı başardı.

Hikmet Uluçam’ın yarattığı bahçe, bahar aylarında mutlaka görülmesi gereken bir mekan.
Bu sene, altıncısı açılan “6. CYCLEMEN PLUS Bahçe Sergisi” 10.00 ile 16.00 saatleri arasında ‘maskeli’ ve ‘mesafeli’ olarak ziyaret edilse de, geniş bir kitleye ulaşmayı başardı.
Kıbrıs sevdalısı Hikmet Uluçam, grafiker, öğretim üyeliği ve seramik sanatçılığı yanında, doğa dostu ve çiçek tutkusu ile, otuz beş yıllık emeğinin ürününü bahçesinde topladı.


 

Kıbrıs endemikleri, Kıbrıs Lalesi, Siklamen ve kaktüsler
 

Görenleri büyüleyen bahçede, farklı türlerdeki binlerce kaktüs, yüzlerce siklamen ( tavşan kulağı) yanında, Kıbrıs endemiklerinin en bilineni Endemik Kıbrıs Lalesi (Tulipa Cypria), Kıbrıs Kazteresi ( Arabis Cypria ), St. Hilarion Lahanası (Brassica Hilarionis), Kıbrıs Karanfili ( Dianthus Cyprius) ve Lapta Dam Koruğu ( Sedum Lampusae ) gibi türleri görebilmek mümkün.
Günümüz dünyasında doğa ağır tahribata uğrarken, Hikmet Uluçam, toprağa tohum atıyor, kendi deyimi ile lasan ekiyor, Kıbrıs’ın farklı köşelerine ve doğal alanlara gönüllü olarak tohumlar ekiyor.
Bahçesini ziyaret edenlere, sabır ve heyecan ile çiçeklerin hikayesini anlatıyor. Önceleri Kıbrıs’ın ve Dünyanın farklı köşelerinden topladığı kaktüslerle merakının başladığını ardından, doğanın dengesini koruyarak topladığı tohumlarla bahçesini büyüttüğünü anlatıyor.
Çok hassas olduğu için yorucu olsa da çiçeklerin tüm bakımını kendisinin yaptığını anlatıyor. Bahçesindeki, her bir bitkinin ve kaktüsün bir anısı var. Onları dinlemek için bile ziyarete değer. Bahçeyi ziyaret edenler, giriş bileti yerine çok cüzi bir ücret karşılığında tohum alıyor.
Hikmet Uluçam’ın yarattığı muhteşem bahçe, Kıbrıs'ın doğasındaki çiçekler ve mis kokular arasında gezilebiliyor.