Kıbrıs Türk Gazeteciler Birliği (KTGB) Sedat Peker’in yayınladığı videolarda 1996 yılının 6 Temmuz’unda Kıbrıslı Türk Gazeteci Kutlu Adalı’nın cinayetine değinmesi ve çarpıcı açıklamalarda bulunmasının ardından yazılı bir açıklama yayımladı.

Adalı’nın faili meçhul cinayetinin insan hakları ve basın özgürlüğü açısından ülkemizde kara bir leke olduğuna işaret edilen açıklamada, “Bu lekenin en kısa zamanda temizlenmesinin şart olduğunun” altı çizildi.

Faillerin ortaya çıkması için tüm yetkili birimleri bir kez daha göreve çağıran KTGB, Kutlu Adalı dosyasının yeniden güncellenerek sonuçlandırılmasının önemine vurgu yaptı.

Yapılan açıklama şu şekilde:

"Son günlerde yapılan açıklamalarla 6 Temmuz 1996 yılında katledilen gazeteci yazar Kutlu Adalı’nın faillerinin bulunması artık kaçınılmaz olmuştur.

Adalı’nın faili meçhul cinayeti insan hakları ve basın özgürlüğü açısından ülkemizde kara bir lekedir. Bu lekenin en kısa zamanda temizlenmesi şarttır. Adalı ile ilgili bütünlüklü bir soruşturma yapılıp bundan sona kimsenin bu gibi suikastlere yeltenemeyeceği bir ortamın yaratılması gerekmektedir.

Faillerin ortaya çıkması için tüm yetkili birimleri bir kez daha göreve çağırıyoruz. Bu konuda yetkili tarafların yeni bilgi ve itirafları yakından takip ederek Kutlu Adalı dosyasını yeniden güncelleyerek sonuçlandırmasını talep ediyoruz. Ülkemizde insan haklarını ve demokrasiyi önemseyen herkesin Adalı cinayetini önemseyip konuyu takip ederek sonuç alınması için baskı unsuru olması şarttır.

Kutlu Adalı’nın faillerinin ortaya çıkarılması KKTC’de ifade, düşünce ve basın özgürlüğü açısından da önem arz etmektedir. Temennimiz tüm bu gelişmeler ışığında Kutlu Adalı cinayetinin en kısa zamanda aydınlatılmasıdır. KTGB, bu konudaki takipçiliğini geçmişte olduğu gibi bundan sonra da sürdürecektir."