Biyologlar Derneği Eski Başkanı Hasan Sarpten, korkulanın olduğunu ve Suriye’deki elektrik santralinden sızan petrol kalıntılarının ülkemiz sahillerine vurmaya başladığını dile getirdi. Yetkililer tarafından ülkemizi teğet geçtiği iddia edilen petrol sızıntısının etkilerinin gün geçtikçe kıyılarımızda daha belirgin şekilde görülmeye başladığını ifade eden Sarpten, akıntının etkisiyle petrol atığı parçalarının Karpaz’ın kuzey sahiline vurduğunu dile getirerek ilgili görüntüleri sosyal medyada paylaştı.

Biyologlar Derneği Eski Başkanı Hasan Sarpten’in açıklaması şu şekilde:

“Geçtiğimiz haftalarda ülke gündemini meşgul eden ve yetkililer tarafından “teğet” geçtiği iddia edilen Suriye kaynaklı 15 bin tonluk petrol sızıntısının etkileri gün geçtikçe ülkemiz kıyılarında daha belirgin halde görülmeye başladı.

Daha önce ortaya koyduğumuz gibi, topyekûn olarak kitlesel bir şekilde sahillere vurmasa da zamanla deniz içerisinde çöken ve yüzeyde görülmez bir hal alan petrol atıkları zamanla çözünerek kıyılarımıza vuracağı biliniyordu. Akıntı sistemlerinin etkisiyle özellikle kuzey Karpaz sahillerinin risk altında olduğunu da orta koymuştuk.

Çok değil, daha 1 ay bile geçmeden yaşan sızıntı kaynaklı petrol türevleri parçalanmış bir halde öbek öbek sahillerimizde görülmeye başladı. Karpaz’ın kuzey tarafındaki en önemli ve geniş sahil şeridi olan Ronnas’da rastlanan atıkların görüntüleri bunu açık bir şekilde ortaya koyuyor.

Uzmanlar, bu tür atıklara kesinlikle çıplak elle dokunulmamasının altını çizerken, tehlikenin ülkemizi “teğet” geçtiğini iddia eden yöneticilerin bu durum karşında ne diyeceği ise merak konusu oldu.”