NORTH CYPRUS UK- ÖZEL

Ülkemizde ilaç sıkıntısı katlanarak devam ediyor. İlaç sıkıntısı nedeniyle çeşitli hastalık gruplarından binlerce insan mağdur oluyor. Kaynak yetersizliği nedeniyle haftalardır ilca sıkıntısı yaşayan kanser hastaları, MS hastaları, diyabet hastaları ve psikolojik rahatsızlıkları bulunan vatandaşlar isyan noktasına geldi.

Gazetemiz NORTH CYPRUS UK’e ulaşan bazı MS Hastaları ilaç eksikliği nedeniyle tedavilerinin aksadığını, bunun da kendilerinde fizyolojik etkiler bıraktığından yakındılar.

MS’in kesintisiz olarak tedavisinde kullanılan Finimod isimli ilaç uzun süreden bu yana hastalara sağlanamıyor. Eczanede veya herhangi bir başka noktada satışı da yapılmayan ilaç, sadece devletler aracılığıyla hastalara verilebiliyor.

Günlük olarak ağızdan alınan hap, 28 tablet olarak paketleniyor. 1 gün dahi kullanılmadığında ciddi atak riski altında olan MS Hastaları, Sağlık Bakanlığı’ndan bu ilacın hemen tedarik edilmesini talep ediyor.

Geçtiğimiz hafta KKTC Sağlık Bakanlığı İlaç Eczacılık Dairesi’ne ilacın ne zaman tedarik edileceği ile ilgili telefonla ulaşan bir hasta yakını, görevli memur tarafından “bilmiyoruz” cevabı ile karşılandı. Bunun akabinde bir başka rahatsızlığın tedavisinde kullanılan ilacın bulunmaması nedeniyle bir vatandaş tarafından yapılan eylem sebebiyle açıklamada bulunan Sağlık Bakanı Dr. Ali Pilli, ilaçların 10-15 gün içinde tedarik edileceği sözü vermişti.

Ancak, hastalar bu tarz sözleri daha önce de duyduklarını, bu nedenle söz almak yerine ilaçlarını almak istediklerini belirtmişti.