“KIBRISLI TÜRKLER HAKSIZLIĞA UĞRAMAMALI”… İngiltere'deki turizm sektörünün başarılı isimlerinden Kıbrıslı Türk Ahmet Acar, vatandaşlarına BioNTech ve Oxford aşılarını salan ülkelerin AB Dijital Covid Sertifikasyon Sistemi içerisinde yer alabildiğini belirterek “AB üyesi olan Güney Kıbrıs'ın KKTC'ye gönderdiği BioNTech aşıları gösterilerek KKTC de AB aşı sistemi içerisine dahil edilebilir. KKTC'deki makamlar bu konuda baskın davranmalı ki Kıbrıslı Türkler haksızlığa uğramasın" dedi.
 

Londra'da turizm sektörünün girişimci isimlerinden ve İngiltere'ye girişlerde devlet tarafından kabul edilen özel PCR test şirketinin sahibi Kıbrıslı Türk Ahmet Acar, Covid-19 pandemisi sürecinde İngiltere'ye girişlerdeki uygulamayı anlattı, KKTC'nin AB Dijital Covid Sertifikasyon Sistemi'ne henüz dahil olmaması konusundaki görüşlerini aktardı.
Yıllardır İngiltere'de turizm alanında önemli işler başaran ve tecrübelerini North Cyprus UK Gazetesi ile paylaşan Acar, Covid-19 pandemisinin yaşanmasının ardından, giriş-çıkışlar konusunda İngiltere’deki kuralların ağustos ayına kadar farklı olduğunu ve Avrupa Birliği'nden ayrılmış olan İngiltere'nin Avrupa'daki aşı kartlarını dahi kabul etmediğini belirtti.

Acar, “Kısa süre önceye kadar İngiltere, Avrupa Birliği'ne üye olan Almanya'dan gelmiş ve BioNTech aşısı olmuş bir kişi dahi 10 gün süreyle karantinaya alınıyordu. Yapılan anlaşmalar sonucunda 2 Ağustos itibariyle İngiltere, AB Dijital Covid Sertifikaları ve ABD'de verilen aşı sertifikalarını kabul etmeye başladı. Uluslararası geçerliliği olan aşı sertifikasına sahip olanlar, artık İngiltere'ye girişlerde karantinaya tabi olmuyor. Bu, daha çok yeni bir uygulamadır" dedi.
 

"İngiltere'de 5. gün negatif sonuç

halinde karantina son bulabilir"
 

İngiltere'de devletin görevlendirdiği özel PCR test şirketinin sahibi olan Ahmet Acar, şirketiyle irtibata geçen yolculara referans verdiğini ve İngiltere’deki ülkedeki kurallar hakkında bilgi aktardıklarını, yolcuları yapması gerekenler konusunda yönlendirdiklerini söyledi.

Acar, AB Dijital Covid Sertifikası’na sahip olmayan ve İngiltere'ye seyahat edecek kişilerin özel PCR test şirketleriyle irtibata geçtiğini ve bu yolcuların İngiltere'deki evinde 10 gün süreyle karantinada kalmayı kabul ettiğini ifade ederek, karantinanın 5'inci gününde söz konusu kişilerin özel PCR test şirketleri aracılığıyla test yaptırıp negatif çıkması durumunda karantinanın 6'ncı gün son bulduğunu belirtti.
 

“KKTC'deki makamlar baskın davranmalı”
 

AB Dijital Covid Sertifikasyon Sistemi konusundaki görüşlerini de aktaran Ahmet Acar, tüm dünyanın satın aldığı BioNTech ve Oxford aşılarının aynısının Kuzey Kıbrıs'a da gönderildiğini ve bu aşıların Kıbrıslı Türklere de salındığını belirtti.

Acar, şöyle devam etti:

"Nasıl ki vatandaşlarına BioNTech ve Oxford aşılarını salan ülkeler AB Dijital COVID Sertifikasyon Sistemi içerisinde yer alabiliyorsa, KKTC de AB'nin bu sistemi içerisine dahil edilebilir. Hatta sadece BioNTech ve Oxford aşıları değil, İngiltere'deki kurumların ve Avrupa Birliği'nin kabul ettiği tüm aşıların kabul edilmesi gerekir.

Sonuçta salınan aşının nerede yapıldığı ve barkodu bellidir. Avrupa’ya gönderilen aşı ile KKTC'ye gönderilen aşı aynı fabrikadan çıkıyor. Aşıyı satıyorlar, Kıbrıslı Türkler de bu aşıyı salınıyor, bir zahmet bu aşıyı da uluslararası geçerli olarak görsünler.

Örneğin, Avrupa Birliği'nin ve Güney Kıbrıs'ın KKTC'ye gönderdiği BioNTech aşıları ele alalım. Bu aşılar gösterilerek KKTC de AB aşı sistemi içerisine dahil edilebilir. Yapılması gereken budur. Bence KKTC'deki makamların bu konuda baskın davranması gerekiyor ki Kıbrıslı Türkler her alanda olduğu gibi aşı konusunda da haksızlığa uğramasın”.
 

"Vekillerin konuyu sorgulaması haklı ve mantıklı"
 

Ahmet Acar, ayrıca, Cumhuriyetçi Türk Partili Milletvekilleri Sıla Usar İncirli ve Fikri Toros'un açıklamalarında bahsettiği, KKTC'de aşı olan vatandaşların henüz uluslararası geçerliliği olan aşı sertifikasına sahip olamamasını sorgulamalarını da haklı ve mantıklı bulduğunu söyledi.