Kıbrıs Türk Seyahat Acentaları Birliği (KITSAB) Başbakan Faiz Sucuoğlu’nun Ercan Havalimanı’nda yaptığı açıklamalara tepki gösterdi.

KITSAB Sözcüsü Tolga Rahvancıoğlu’nun açıklamasında, Sucuoğlu’nun açıklamasının üzüntü ve hayal kırıklığı ile karşılandığı belirtildi.

“EKONOMİK YIKIM DAHA DA DERİNLEŞECEK”

Ercan’daki yığılmanın ‘testsiz girişin yasaklanarak’ çözülebileceğine olan inancın doğru bir yaklaşım olmadığı savunulan açıklamada, hükümetin bu yaklaşımının mevcut ekonomik yıkımı daha da derinleştireceğine işaret edildi.

“HAYATTA KALIŞ MÜCADELESİ BAŞLATACAĞIZ”

Bu saatten sonra ‘hayatta kalış mücadelesi’ başlatacakları vurgulanan KITSAB açıklamasında, “Turizm sektöründen gelir elde etmeyi düşünen bütün paydaşlarımız ile birlikte gerekli değerlendirmeyi yapacağımızdan ve gerekli adımları atacağımızdan kimsenin kuşkusu olmaması gerekir” denildi.

NE OLMUŞTU?

Başbakan Faiz Sucuoğlu, beraberindeki heyet ile birlikte dün Ercan Havalimanı’nda yaptığı incelemelerin ardından yaptığı açıklamada ülkeye girişlerde PCR zorunluluğu isteneceğini aktarmış, Ercan Havalimanı’nda Koronavirüs testi yapılmayacağını vurgulamıştı.

Sucuoğlu, bu karar ile havalimanındaki yığılmaların azaltılmasının hedeflendiğini aktarmıştı.

KITSAB’ın açıklaması şu şekilde:

“Göreve başladığı günden beri turizmin önemine vurgu yapan ve ekonomik durgunluğu turizm gelirlerini artırarak aşmayı düşündüğü izlenimini yaratan Başbakan Faiz Sucuoğlu’nun dün akşam Ercan Havaalanı’nda yaptığı açıklamayı büyük bir hayret, üzüntü ve hayal kırıklığı ile karşıladık.

Sayın Başbakan, yanındaki çok sayıda bakan ve üst düzey bürokrat ile yaptığı inceleme sonunda, Ercan’daki sorunların üstesinden gelemeyeceğine hükmetmiş olmalı ki yurt dışından testsiz yolcu girişinin yasaklanacağını, Ercan’daki yığılmanın da böylece ortadan kaldırılacağını duyurdu. Bu açıklama, herkes gibi bize de “okullar olmasaydı maarifi çok güzel yönetebilirdim” dediği rivayet olununan Osmanlı nazırını anımsattı. Sayın Başbakan, “kaotik” diye nitelendirdiği durumu aşmanın yolunu, Ercan’ı “yolcu trafiğine kapatarak” bulmuş oldu.

Dünyada, Kovid-19 vakalarının artmış olduğu, bazı Afrika ülkelerinde görülen yeni varyantların da büyük bir endişeye neden olduğu hepimizin malumudur. Buna karşın devletler, ekonomik hayatı öldürmeyecek önlemler almakta, aşılı kişilerin temassız olarak seyahat etmelerinin koşullarını yaratmaktadırlar. Salgına karşı temassız yaşam, aşılamanın yaygınlaştırılması ve tamamlanması, Kovid-19 hastalarına hizmet verecek yatak kapasitesinin artırılması, maske-mesafe-hijyen önlemlerine uyulmanın sağlanması gibi konularda herhangi bir önlem almayı başaramamış olan hükümetin, bu vakaların artışını yine ve sadece “kapatma tedbirleri” ile karşılayacağı ve halkımızın yaşamakta olduğu ekonomik yıkımı daha da derinleştireceği böylece anlaşılmış olmaktadır.

Yurda girişlerin diğer ülke örneklerindeki gibi düzenleceğini duyurduğu halde bundan geri adım atmayı seçen Başbakan Faiz Sucuoğlu’nun bu kararından sonra, turizm sektörü paydaşlarının, bir “hayatta kalış mücadelesi” başlatmak zorunda oldukları açıktır. Yurda girişler yasaklanmışken, turizm sektöründen gelir elde etmeyi düşünen bütün paydaşlarımız ile birlikte gerekli değerlendirmeyi yapacağımızdan ve gerekli adımları atacağımızdan kimsenin kuşkusu olmaması gerekir.”